Vizes vb hírek

Cseh László elárulta, mi a titka

Cseh Lászlóval az egyik szponzora, az Arena szervezett kötetlen sajtóbeszélgetést csütörtökre, egy nappal azután, hogy a 200 pillangó döntőjében ezüstérmes lett. A számot dél-afrikai Chad le Clos nyert, aki később azt mondta: ha valaki legyőzi, az Cseh legyen.

A nyolcadik világbajnokságán is érmes Csehvel leginkább arról beszélgettünk, mit változtatott, hogy még 31 évesen is ott tud lenni a csúcson. Mint mondta, régen csak úszott.

Barcelonában (a 2003-as vizes vébén, amin 400 vegyesen nyert ezüstöt – a szerk.) csak mentem, és egész jó idő lett a vége.

Azóta sok minden megváltozott, már több minden foglalkoztatja, nem csak az edzője, Plagányi Zsolt foglalkozik vele, hanem egy komplett stáb van mellette, a mostani ezüstöt nekik is megköszönte. Mint mondta, az is más, hogy ennyi idősen már jobban el tudja mondani, mire hogyan reagál a teste, a szervezete, ez is megkönnyíti a közös munkát.

Le Clos: Ha valaki legyőz, Cseh László legyen az
A 2016-os riói olimpia csak és kizárólag egy dolog hajtotta: hogy újra nyerjen.

Ami a felkészülését illeti, ő az a típus, akivel le kell ülni, meg kell beszélni mit, hogyan kellene csinálni, majd azt begyakorolni. Szerinte ez nagyon fontos az úszásban, hogy már az elején tudatosítsa magában, milyen legyen az úszás. Persze menet közben lehet változtatni, de

ennek is belülről kell jönnie, ezt kell elérni.

Kiemelte, hogy már sok minden foglalkoztatja, ezért arra is oda kell figyelnie, hogy fejben rendben legyen, illetve nagyon fontos a táplálkozás, erre már egy ideje odafigyel, ezt is a sikeressége melletti érvként hozta fel. Az édességbevitelt kellett korlátoznia. Nem teljesen elhagyni, de azért visszafogni. Ezt a diétás étrendet a vébé előtti utolsó hétig tartotta.

Megkérdezték arról, mit tanácsolna Gyurta Dánielnek, akinek nem sikerült jól ez a világbajnokság: 100 mellen, és fő számában, 200 mellen is kiesett már a selejtezőben, míg a 4×100-as vegyes mixváltó tagjaként az ő korai váltása miatt zárták ki a csapatot, amely egyébként döntős időt úszott.

Próbálja megtalálni azokat a dolgokat, amelyek miatt nem jött össze neki. Vagy hogy esetleg miben tudna lazulni. 2004 után már sikerült neki visszajönnie. Én szívesen segítek neki, de én elsősorban a gyors talpra állásban vagyok jó. Ha szereti, akkor mindenképpen csinálja, mert szükség van rá.

A világbajnokság után tart egy hónap pihenőt, szeptemberben már úszni szeretne. Igaz, ez az edzőjétől is függ, mert neki rengeteg dolga van, az ifjúsági világbajnokságon is indulnak tanítványai.

Az edzőre is oda kell figyelni.

Cseh László még a 100 pillangón érintett a vizes vébén, épp péntek délelőtt jutott be a középdöntőbe, bár nem volt teljesen megelégedve az idejével.

Olvasói sztorik