Vizes vb hírek

Hosszú Katinka elképesztő fölénnyel világbajnok 400 vegyesen

Hosszú Katinka világbajnok lett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján a Duna Aréna tomboló közönsége előtt.

Verrasztó Dávid ezüstérme már megalapozta a parádés hangulatot az arénában, amikor Hosszúék bevonultak. A legjobb idővel döntőbe jutó Hosszú rögtön az élre állt, mögötte/mellette az egyes pályán úszó Ohasi Jui haladt. Száz méter után már közel egy másodperc volt a magyar úszó előnye, háton még meg is duplázta ezt 50 méter alatt, féltávnál pedig már 2.7 másodperc előnye volt.

Ismét Ohasi próbálkozott támadással az egyes pályán, de hiába, csak nőtt Hosszú előnye, és az utolsó százra már félelmetes 3.22 másodperc volt. Gyorson pedig már csak a második helyért zajlott a csata, a háromszoros olimpiai bajnok külön versenyt úszott, végül világbajnoki csúccsal győzött. Végül Mireia Belmonte ért oda a második helyre, a harmadik a kanadai Sydney Pickrem lett. Szegény Ohasi pedig éppen lemaradt a dobogóról.

Vizes vb, női 400 vegyes

1. Hosszú Katinka 4:29.33 perc
2. Mireia Belmonte (spanyol) 4:32.17
3. Sydney Pickrem (kanadai) 4:32.88

“Amikor beértem, nem nagyon voltam magamnál néhány másodpercig – mondta Budapest kétszeres világbajnoka. – Tudtam, hogy nagyon nehéz lesz, az utolsó napon leúszni 400 vegyest, és hát nagyon csíp, de sikerült.”

Hosszú később a 24-nek a közelgő moszkvai “vakációjáról” is nyilatkozott.

Délelőtt Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott döntőbe. Az első falnál elsőként fordult, 100 méternél már egy bő testhosszal vezetett. Háton tovább növelte az előnyét, több mint egy testhosszal, könnyedén, sallangmentesen úszott a többiek előtt. A hajrá mégis drámaian alakult: 300 méternél a japán Simizu nagyon felúszott rá, mellben nagyon erős a világranglista vezetője, az utolsó két hosszra már ő startolt az első helyen. Csakhogy gyorson Hosszú volt sokkal erősebb, és habár Mireia Belmonte is jött, a magyar úszóklasszis 4:33.90-nel, messze a legjobb idővel kvalifikált a döntőre.

Olvasói sztorik