Vizes vb hírek

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen

Verrasztó Dávid a második helyen végett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján.

A hármas pályán induló háromszoros rövidpályás Európa-bajnok erősen koncentrálva sétált be a tomboló arénába, a brit Max Litchfield jó sokára vette csak le a melegítőjét. Verrasztó a középmezőnyben kezdett, az első fordulónál a két japán haladt az élen, majd az első helyen döntőbe jutó amerikai Chase Kalisz vette át a vezetést.

Kalisz őrizte az előnyét, Verrasztó pedig elkezdett feljönni, 150-nél már negyedik volt, féltávnál harmadikként fordult, amikor jött a nagy erőssége, a mellúszás.

Kalisz magabiztosságát nem tudta megingatni, de 250-nél már másodikként fordult, így is fordult a gyorsra. Ott sem ingott meg, megszerezte az ezüstérmet, fél testhossz előnyt megőrzött a célig. Kalisz világbajnoki csúccsal nyert.

Vizes vb, férfi 400 vegyes

1. Chase Kalisz (amerikai) 4:05.90 perc
2. Verrasztó Dávid 4:08.38
3. Szeto Daija (japán) 4:09.14

“Talán mondhatjuk, hogy ez volt életem úszása. Nem tudok 4:05-öt” – ismerte el.

Majd azt mondta, amikor kijött a medencéből, találkozott azokkal, akik minden nap mellette voltak,

nem úgy, mint egyesek.

Később, az éremátadás során fülsüketítő taps kíséretében a szám egykori világklasszisa, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás adta át az érmet Verrasztónak, akinek az édesapja, Verrasztó Zoltán a medence partján megkönnyezte a pillanatot.

Verrasztó 4:11.89 perces idővel, a harmadik helyen jutott döntőbe ma délelőtt. 100 méteren a második helyen úszott, nagyon kemény második 50 métert teljesített, és a táv felénél már vezetett. 250-nél már majdnem egy testhosszal ment a japán Hagino előtt, és ezt az előnyét meg is őrizte.

Tavaly is elvárás volt a döntő, úgyhogy most nagyon féltem tőle, megmondom őszintén. Egész héten remegtem ettől, hogy megint előfordul, hála istennek nem. Egy fél lépést tettem afelé, hogy visszatornásszam magam – utalt a balul sikerült riói olimpiára délelőtt.

Ugyanebben a számban Gyurta Gergely lemaradt a döntőről.

Olvasói sztorik