Vizes vb hírek

A pólósok nem tudták kiheverni a rossz rajtot a vb-döntőn

Férfi vízilabda, vb-döntő

Magyarország-Horvátország 6-8 (0-4,2-0, 2-2, 2-2)
Margitsziget, 7500 néző. V: Alexandrescu (romániai), Severo (olasz)
Magyarország: NAGY V. – Erdélyi 1, Varga Dénes, Hosnyánszky, Mezei, Vámos 3, Gór-Nagy. Csere: Hárai, Zalánki, Manhercz K. 1, Decker Á., Török 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Horvátország: BIJAC – Setka, Sukno 3, Buljubasic, Loncar 1, Jokovic 1, J. García 2. Csere: Krapic, Buslje, Vukicevic, Fatovic, Macan 1. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól emberelőnyből: 9/3, ill. 10/4
Kipontozódott: Gór-Nagy (22. p.), ill. Macan (28. p.)
Kiállítva (végleg cserével): Hárai (32. p.)

Horvátország férfi csapata nyerte a vizes vb pólótornáját, miután a döntőben 8-6-ra verte a házigazda Magyarországot. Az első negyedben még nagyon idegesen játszott a hazai csapat, amely később nagyot küzdött ugyan, de a 0-4-es kezdést nem tudta kiheverni.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Pedig Märcz Tamás csapata egyszer felhozta döntetlenre a meccset: a kapitány szigorúbb védekezést kért, és ezt meg is kapta a játékosaitól, közel két negyeden át nem dobtak gólt a horvátok. A második negyedben Vámos Márton és Török Béla góljaival feljött 4-2-re a házigazda, majd a harmadik negyedben 4-4 is állt az eredményjelzőn.

Ekkor azonban talán a szerencse is elpártolt a magyar csapat mellől, Javier García kétszer is a blokkon megpattanó lövéssel szerzett gólt gyors egymásutánban (4-6).

Ehhez képest a zárónegyedben is volt még némi esély, noha 7-4-re is elhúzott már az ellenfél. Vámos két bombagóljával 7-6-ra felzárkóztunk, még maradt majdnem három perc, de a mezőny egyik legnagyobb klasszisa, Sandro Sukno ismét betalált – akkor játszott a legjobban, amikor a legnagyobb szükség volt arra.

A maradék időben a horvátok rutinosan elhúzták a támadásaikat, nem is akartak igazán gólt lőni, de nem is kaptak. Vámos lövése pedig fölé pattant egy fórnál, ezzel végképp elúszott a meccs.

Vámos Márton, a torna MVP-je szerint nagyon sok energiát elvitt, hogy 0-4-ről kellett felkapaszkodni. Döntetlennél úgy érezték, lehetne fordulópont, de a 4-4 után kapott két gól nagyon demoralizáló volt. Ennek ellenére küzdött a csapat, amit az is jelez, hogy még két másodperccel a vége előtt, 8-6-nál próbált legalább szépíteni.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Märcz Tamás elismerte, hogy “egy nagyon jó csapattól kaptunk ki”, de nagyon nehéz 0-4-ről visszahozni egy vb-döntőt. A horvátok négy nap alatt legyőzték Olaszországot, Szerbiát és Magyarországot, megérdemelten nyerték meg a vébét.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Negyedik negyed

Megvan a labda, ez lehet a gyors felzárkózás alapja. Manhercz tüzel, Bijac véd. Jokovic lövése csaknem becsorog a blokkról, de a kapufáról kifelé pattan. Buslje lövésénél látványosat véd Nagy Viktor, hat perc maradt még.

Nagy Viktor hátárnyban még meccsben tartja a csapatot egy bravúrral, de Sukno az ismétlést bevágja, 7-4 oda.

Vámos azonnal válaszol, gyorsan kihasznál egy előnyt, az utolsó szalmaszál ez. Megvan a labda, még négy perc maradt, de blokkolják a magyar lövést. Horvát kapufa után elöl Hárai kiharcol egy előnyt, Märcz időt kér.

Vámos kezéből először kicsúszik a labda, aztán némi járatás után visszakerül hozzá, és most nem hibáz, 7-6! Még 2:44 perc vissza. Odaát Sukno is képes hasonlóra, kiemelkedik a vízből, és a semmiből lő egyet, 8-6.

Némi zavar, megszólal az időkérést jelző csengő, de nincs időkérés. Az óra lepereg, nem történik semmi, viszont felérnek a horvátok. Még 1:55. Nincs horvát gól, a túloldalon viszont emberelőny, Vámos lövése fölé pattan.

Ezzel elúszott az esély. A horvátok rutinosan kijátsszák a támadást, majd kontrát fújnak a magyarok ellen, 33 másodperccel a meccs vége előtt az ellenfél támadhat. Sukno lő egy időn túli gólt, Vámos is próbálkozik, de már nincs gól, Horvátország a világbajnok.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Harmadik negyed

Ezúttal Horvátország támadhat elsőként. Nagy Viktor Jokovic távoli lövését védi fél kézzel. Jön a hatodik magyar fór, de jön-e ebből az első gól? Igen: Erdélyi okosan kilövi a hosszút, erre kevésbé számított Bijac. A horvátok előnyben passzolgatnak, megint kapufa a vége, illetve mégsem vége, újabb horvát előny jön, de újabb kapufát lőnek. Három perc letelt ebből a negyedből is.

Varga Dénes lő vagy tíz méterről kapufát, aztán Török lövését védi Bijac. Ismét Jokovic vs. Nagy Viktor, ahogy a negyed elején is. Megint a magyar kapus nyer, aztán Märcz időt kér. Bámulatosan higgadtan magyaráz a kapitány.

Manhercz hallgat rá, félelmetes gólt lő a rövid fölsőbe, 4-4, még három perc a negyedből. Gór-Nagy Miklós kipontozódik, Mezei blokkjáról pedig bevágódik a kapuba Javier García lövése. Szerencsés találattal ismét ott az előny, aztán kontrát ítélnek a magyar akciónál, a honosított spanyol aztán újabb megpattanó lövéssel talál be, 6-4 oda.

Varga Dénes lövésénél Bijac résen van, Ivica Tucak kér időt 54 másodperccel a szakasz vége előtt. Ismét kapufa, csakhogy a magyar támadásban is, Varga Dénes révén. Az utolsó negyedben kétgólos hátrányt kell ledolgozni.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Második negyed

A labda ismét a magyaroké, lehet szépíteni. Vámos Márton kezdi meg a gólgyártást, irgalmatlan erővel suhint a léc alá. Nagy Viktor védi Sukno lövését, Vámos labdát szerez, elöl viszont lecsorog a támadóidő. Most a magyar blokk hárít, aztán Török bivalyerős lövést küld a bal alsóba, 4-2 már.

Ismét jó a magyar blokk, megvan az emberelőny is, ám Erdélyi bejátszása lecsúszik Török kezéről. Nagyot javult a magyar védekezés, megint megvan a labda, a közönség tűzbe jött egészen. Még négy perc a második negyedből.

Horvát emberelőny és időkérés. Már éppen kijátszották a helyzetet, de a labda a felső lécen csattan, egymás után kétszer is. Most magyar előny, magyar időkérés. Szépen kijátszott akció, de Manhercz lövésénél zárja a rövidet Bijac. Véd azonban Nagy Viktor is, még egy perc.

Nagy Javier García lövését is védi, aztán letelik a második játékrész is.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Első negyed

Az első ráúszásnál elhozzák a labdát a magyarok, máris hatalmas csata a vízben, nincs puhatolózás, mint olykor a fociban. Horvátország pedig Sukno góljával gyorsan vezetést szerez, remekül vált le a védőjéről a bal oldalon.

Hosnyánszky lövése a blokkon erejét veszti, véd Bijac. Aztán Nagy Viktor is villan egyet, majd jöhet az első emberelőny, de Hosnyánszky centerezése picit hosszú. A horvátok villámgyorsan kihasználnak egy fórt, 2-0 (Loncar).

Még mindig nincs meg az első magyar gól, Varga Dénes lő kapufát, kevéssel az első negyed fele előtt. Lefülelt horvát akció után Varga lövése pattan fölé, Jokovic a túloldalon büntet, 3-0 oda. Märcz Tamás időt kér, három perc még a negyedből.

Ez csak egy vb-döntő, ne szarjatok be – hangzik Gerendás György jó tanácsa.

Märcz fegyelmezettebb védekezést kér. El is marad a horvátok gólja, de még mindig hiányzik az első magyar találat is.

Zalánki fórban, ziccerben kapufát lő a szélről, horvát időkérés. Félelmetes harc centerben, Török Bélát kiküldik, aztán még Macan furcsán hulló lövése is (számára) szerencsésen bepottyan a kapuba, 4-0. És nincs szépítés, ennyi lett az első negyed. Nagyon ideges a magyar csapat.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A kezdés előtt

Kiváló a hangulat, ahogy bevonulnak a magyar válogatott játékosai, de a horvátokat sem fütyüli ki senki, a vendégtábor pedig lelkesen tapsol.

Szól a magyar himnusz, van, aki könnyezik a lelátón, a többség mosolyog, vagy énekel. Ez utóbbi kategóriába tartozik Dzsudzsák Balázs is.

A meccset a helyszínen nézi meg Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Előzmények

Világbajnoki döntőt játszik a magyar pólóválogatott 20.30-tól a Margitszigeten, Horvátország ellen. A magyar csapat csoportgyőztesként egy kis pihenőt is kiharcolt magának, majd a negyeddöntőben Oroszországot, az elődöntőben Görögországot győzte le magabiztosan.

Az elődöntőben a görögök 4-2-re is vezettek, azonban után a magyar csapat szintet lépett és onnantól kezdve nem volt kérdés, ki jut be a vb-döntőbe. Märcz Tamás szövetségi kapitány a védekezést emelte ki a meccs után, a játékosok pedig Nagy Viktort, aki a második félidőben egészen elképesztő hatékonysággal védett.

A másik ágon a szerb-horvát elődöntő nagyon szoros csatát hozott, egyetlen csapat sem tudott egynél több góllal ellépni. A döntés a negyedik negyedre maradt, 12-11 után gólkényszerben voltak a szerbek, azonban nem sikerült a nyomás alatt gólt lőnie a címvédőnek, így Olaszország után újabb nagy skalpot gyűjtve döntőbe jutott Horvátország.

Az olimpiai- és vb-ezüstérmes szintén százszázalékosan, csoportelsőként jutott tovább, utána következett az olaszok, majd a szerbek elleni meccs.

Vámos Márton szerint a fantasztikus közönség előtt bárki lehet az ellenfél, ha ugyanolyan jól játszik és hatékonyan védekezik a csapat, akkor győzhet.

A meccs előtt egy sportdiplomáciai sikert máris elkönyvelhettünk: Molnár Tamás a vízilabda technikai bizottságba került a FINA Bureau ülésén, míg Kemény Dénest az edzőbizottság alelnökévé választották.

A margitszigeti szurkolói zónát le kellett zárni, olyan sok ember érkezett, hogy szurkoljon a döntőben.

Mindkét játékvezető, az olasz Alessandro Savero és a román Adrian Alexandrescu  rendkívül tapasztalt. Savero már ezen a vébén is fújt nekünk: a 14-5-re megnyert oroszok elleni negyeddöntőben. Alexandrescu az érdekesebb kettejük közül: a román játékvezetővel nagyon vigyázni kell, ugyanis tökéletesen beszél magyarul, és ezt a játékosok pontosan tudják.

Korábban felmerült, hogy a döntő helyszíne a Duna Aréna legyen, ám ezt a kérdés megvitatása után a FINA döntéshozói elvetették.

Olvasói sztorik