Vizes vb hírek

Magabiztos játékkal lett ötödik a magyar válogatott

Női vízilabda, világbajnokság, helyosztó az ötödik helyért

Olaszország-Magyarország 8-10 (2-3, 2-3, 2-2, 2-2)
gól: Roberta Bianconi 4, Arianna Garibotti 4 ill., Bujka Barbara, Szilágyi Dorottya 2, Antal Dóra, Keszthelyi Rita 3, Gurisatti Gréta, Csabai Dóra, Czigány Dóra

2017.07.28. 13.30 Budapest, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Negyedik negyed

Ezúttal az olaszok hozták el a labdát, de az ejtésük ismét rossz volt. Bal szélen ügyesen adogattunk, majd Szilágyi tüzelt, de pattintása a felső lécről kipattant. Tóth Ildikót kiállították, de Keszthelyi remek blokkja megóvta a kapunkat a góltól, majd mindkét csapat hibázott támadásban. Hohó Csabai a bal szélen kapásból a hosszú fölsőbe bevarrta a labdát! Garibotti már négynél tart, nem vettük komolyan a távoli kísérletét, a bal fölső sarokban landolt a labda.

Úgy tűnt lejár a támadóidőnk, mikor Czigány Dórához kapott egy labdát, éles szögből a hosszú fölsőbe pattintott a jobb oldalról, bravúros gól volt! Kettős emberehátrányba kerültünk, az első lövést szögletre mentettük, majd a visszaérkező Illés kapusokat megszégyenítő védést mutatott be, a felső lécre tolta a labdát.

Támadásból nem voltunk eredményesek, Bianconi viszont ötméterest dobhatott, a kapu jobb oldalába lőtt. Nem sikerült rendes lövőhelyzetet kialakítani, Czigány dobott jóval kapu mellé, de védekezésbe jóvá tette a hibát, így mehettünk újra előre, Szilágyi megint a felső lécet találta telibe. Fabio Conti elérkezettnek látta az időt egy időkéréshez, nincs már két perce Olaszországnak az egyenlítésre.

Szűcs Gabriella kipontozódott, de Gangl Edina védeni tudott, amikor 40 másodperc volt az órán. Türelmesen végigjátszotta a támadóidőt a válogatott, miután Bíró Attila taktikusan időt kért és az is belefért, hogy kapura sem dobtunk. Két másodperccel a vége előtt Gangl még védett, de ez a lényegen már nem változtat.

Magyarország válogatottja az ötödik helyen végzett.

Harmadik negyed

Ezúttal simán a miénk lett a labda, emberelőnyben Szilágyi közelebb húzódott és a bal alsóba vágta a labdát! Garibottira játszották ki a támadást az olaszok, de Gangl védett. Lejárt a támadóidőnk, csabai viszont szabálytalankodott, így ötmétereshez jutottak ellenfeleink, Bianconi a bal fölsőbe bombázta. Nem volt jó a mieink támadása, Bujka nem tudott kapura fordulni, de Chiara Tabani ejtése a túloldalon nem akadt be.

Ismét Bujka kapott nehéz helyzetben labdát, de megint nem lett belőle semmi, emberhátrányban viszont a príma blokkon nem ment át a labda. Gurisatti talán fölöslegesen passzolt lövés helyett, megúsztak az olaszok, Tabani lövését simán védte Gangl. Olasz időkérés, majd emberelőny, amelynek végén Garibotti a bal szélről nagyon okosan lőtt a hosszú fölsőbe.

Nagyjából egy perc van még hátra, Domitilla Picozzit kiállították, jött a magyar időkérés. Ennél jobban nem is lehetett volna kijátszani az emberelőnyt, két lóba után akkor dobta el a labdát Keszthelyi, amikor már merülőben voltak az olaszok, be is akadt a bal alsóba! Az olasz center elkapkodta a lövést, maradt 22 másodpercünk támadni, de mi is kapkodtunk, másra nem maradt viszont idő.

Második negyed

Szilágyi most jókor indult, gyakorlatilag teljesen egyszerre ért oda a labdához, mint az ellenfele, de a bírók nekünk adták a labdát – kár hogy támadóhiba miatt végül valódi támadás nem született. Pocsékul támadott viszont az olasz csapat, Czigány Dóra indította Keszthelyi Ritát hajszál pontos indítással, a csapakapitány pedig közvetlen közelről nem hibázott. Megint prímán védekeztünk, de a támadóidőnk lejárt, így nem dobtunk gólt, időt kértek az olaszok.

Sajnos nagyon szépen kijátszották az emberelőnyt az olaszok, Arianna Garibotti kapta a labdajáratás végén a labdát és bedobta a magyar védő és kapus között. A kétgólos Bianconit már másodjára szórták ki a játékvezetők, ezért Bíró Attila időt kért, be is jött, mert Keszthelyi gólt dobott, megint kettő van közte! Rossz olasz centerezés után Illés pattintotta kapufára a labdát. Fölöslegesen kiállíttatta magát Bujka, jött is a büntetés, Garibotti volt könyörtelen.

Zseniális figurát mutatott a női csapat, gyors labdamenet végén Antal a jobb kapufa elé ívelte, Gurisatti Gréta pedig kapásból kapuba húzta! 10 másodperccel a vége előtt Keszthelyi a kapufára csavarta a labdát, az olaszok nagyon távolról még rádobják, de esélytelen kísérlet volt, 6-4 félidőben nekünk!

Első negyed

Szilágyi Dorottya véletlenül előbb indult a labdáért, így nem is úszott fel érte, hiszen mindenképp az olaszok támadhattak volna elsőként. Meg is tették, de nem tudtak közel kerülni a magyar kapuhoz, a távoli lövést Gangl Edina könnyen védte. Szilágyi első lövése sem volt jó, de visszakerült hozzánk a labda, Bujka Barbarának nem volt jó a centerezés. Újra távolról próbálkoztak az olaszok, a végeredmény ugyanaz volt, mint elsőre, Gangl kezében landolt a labda. Bujka viszont kapott egy jó ejtést, amit behúzott a kapuba.

Csabai Dórát kiállították, ki is játszottak minket az olaszok és Roberta Bianconi kilőtte a bal alsót. Egy-egy hiba mindkét oldalon, majd Keszthelyi lövését védte Giulia Gorlero. Emberelőny után Szilágyi maradt üresen 4-5 méterre középről, a bal alsóba bombázott. Olyan jól védekeztünk, hogy lőni sem tudtak az olaszok, nálunk Bujka jobb szélről tudott, de a kapusba lőtte a labdát. Szűcs Gabriellát is kiállították, így Fabio Conti időt kért, de ez sem segített az olaszoknak, a blokkról el sem jutott a labda a kapuig – az más kérdés, hogy a mi ejtésünk is veszélytelen volt.

Antal Dóra viszont pontos volt, így két góllal vezetünk, ráadásul Illés Anna szépen elcsente a labdát védekezéskor. Nem volt jó a bejátszásunk, viszont Bianconi keze újra elsült, Bíró Attila időt kért. Bujka pontatlan ejtésével ért véget a játékrész, vezetünk 3-2-re.

Előzmények

Bíró Attila lányai a csoportból még elsőként jutottak tovább, miután Japánt, Franciaországot és Hollandiát is könnyedén vertük. Ám a negyeddöntőben az ellenállhatatlan kanadai válogatott megmutatta, bárki nyerhet egy meccsen bárki ellen.

A helyosztók során a magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte Görögországot, ezért játszhatunk pénteken az ötödik helyért.

Az olaszok Kanadát, Brazíliát és Kínát is nagy különbséggel ütötte ki a csoportjában, de negyeddöntőben 9-8-as vereséget szenvedtek az oroszoktól. A helyosztón Ausztráliát végül csak büntetőkkel tudták legyűrni.

Az utolsó két találkozót, amelyet a két csapat játszott egymás ellen, a magyar válogatott nyerte. Mindkétszer szoros, végletekig kiélezett csatában kerekedtek felül ellenfeleiken Bujka Barbaráék.

Olvasói sztorik