Vizes vb hírek

Csodagóllal és remek játékkal döntős a magyar pólóválogatott

Vízilabda, világbajnokság, elődöntő

Magyarország – Görögország 7-5 (2-1, 3-3, 1-0, 1-1)
gól: Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert 2, Vámos Márton 2, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs ill., Konsztantinosz Geniduniasz 3, Joannisz Funtulisz 2

Fotó: Berecz Valter

Negyedik negyed

Először fordult elő, hogy nem miénk volt a labda ráúszáskor, ám Manhercz Krisztián zseniálisan szerelt a görög támadás során, a túloldalon pedig Hosnyánszky lőtt a görög kapuba, Flegkasz feje fölé! Nagy Viktor lehúzta a rolót, megint nem kapott gólt. Nem volt jó a támadásunk, de hat perccel a negyed vége előtt hárommal megyünk, Nagy újabb káprázatos védéssel őrizte meg a kapunkat a görög góltól, Hosnyánszkyt kiszórják a bírók, de elkapkodták a görögök és menetrendszerűen Nagy Viktor kezében landolt a labda.

Ezúttal el sem jutott a kapuig a labda, remek volt a magyar blokk. Szenzációs a mieink védekezése, de támadásban visszaestünk, szerencsére nem nekünk kell rohanni az eredmény után és már négy perc sincs hátra a meccsből. Időkérés után Háraihoz kerül a labda, de elmaradt a kiállítás, így ismét a görögök támadhatnak. Geniduniasz ejtése a léc mögött hullott kapu mellé. Vámos szinte rögtön tüzelt, de pontatlan volt. Nagyot ütött a görögök játékosa, a piros lap elmaradt, de így is mi támadhatunk.

Emberelőnyben támadhattunk, de Hárai lövése nem akadt be a kapuba, ugyanez elmondható volt a görögök próbálkozásáról is. Egy perc maradt, már 15 percnél régebb volt, hogy gólt kaptunk volna. Vámosnak lőnie kellett, mert lejárt a támadó időnk, a próbálkozását védte Flegkasz. Kisebb verekedés látszott kibontakozni a vízben, így inkább időt kért Vlahosz. Szépen megjáratták a labdát m egint a görögök, ám Nagy Viktor zseniálisan védett kétszer, már 12/16 a mutatója. Két másodperccel a vége előtt bekaptunk egyet, de ez már mindegy, mert Magyarország ott lesz a döntőben!

Fotó: Berecz Valter

Harmadik negyed

Manhercz elhozta a labdát, így 3-0-ra vezetünk ebben a statisztikában, sajnos a támadásunk nem sikerült jól, a lövésünk felejthető volt – nem úgy Nagy Viktor védése, a jobb felső sarokból paskolta ki. Ismét a görögök rohamozhattak, ám Funtulisz bombája a kapufáról jött ki. Emberelőnybe kerültünk, így Märcz Tamás időt kért, hátha sikerül két góllal ellépni. Gyorsan adogattuk a labdát, nehezen követték a görög védők is, végül Vámos kapásból bevágta ballal a bal alsóba!

Angelosz Vlahopulosz távoli bombájába ujjheggyel beleért Nagy Viktor, pont elég volt ahhoz, hogy kapufára tolja, káprázatos bravúr volt. Török lövése jócskán fölé szállt viszont. A közönség hihetetlenül hangosan zengi, hajrá Magyarország, miután Nagy Viktor védi a görögök csavarását. Hosszasan támadtunk, szögletünk is volt, de nem sikerült rendes gólhelyzetet kialakítani, így jöhettek a görögök, s mivel emberelőnybe kerültek a görögök Theodorosz Vlahosz időt kért.

Kivédekeztük az emberhátrányt, majd betaláltunk ugyan az ellenfél kapujában, ám a bíró nem adta meg a gólt. Nem volt ideje a görögöknek rendes akciót vezetni, Nagy Viktor pedig védeni tudott, így kétgólos előnyből várjuk az utolsó játékrészt, ráadásul gólt sem kaptunk a negyedben.

Fotó: Berecz Valter

Második negyed

Erdélyi ezúttal sokkal simábban nyerte meg a ráúszást, most nem kellett Varga Dénes segítsége a labda megtartásához. Sajnos Mezei Tamást szabálytalannak látta a játékvezető, így elveszítettük a labdát. Joannisz Funtulisz nagy erővel és precizitással lőtte ki a jobb alsó sarkot emberelőnyben. Erdélyi lőtt a mi oldalunkon sok lóbálást követően, szépen védett a görög kapus. Török Béla kiúszott a kapu elől, így több hely volt lőni, ám Konsztantinosz Flegkasz védeni tudott. Nálunk maradt viszont a labda, Vámos Márton pedig bal kézzel a kapu bal oldalába zúdította a labdát.

Kettős emberelőnybe kerültek a görögök, Varga Dénest és Hosnyánszkyt állították ki, szépen kijátszották a görögök, Geniduniasz a jobb szélről nagy erővel dobta a magyar kapu bal oldalába a labdát, Nagy Viktor fejéről pattant be… Nem sikerült jól a támadásunk, előbb Erdélyi passza került majdnem az ellenfélhez, majd Manhercz volt pontatlan. Geniduniasz már megint gólt lőtt, váratlanul lőtt el egy szabaddobást a bal fölső sarokba. Nagyon jól védekeznek a görögök, nálunk Erdélyi kapu fölé vágta a labdát, szerencsére támadóhibát vétettek a görögök.

Varga Dénes megpróbált váratlant húzni, szabaddobást végezhetett el és megpróbált ejteni egyet, a lécről kifelé pattant a labda. Páros kiállítást ítélt a bíró, öt az öt ellen jöhettek a görögök, de szépen kivédekeztük. Gyorsan eldobtuk a labdát megint, ráadásul újfent pontatlanul. Ismét a görögök kértek időt előbb. Hosnyánszky szépen megtartotta a labdát, Gór-Nagy Miklós pont jól ért fel, megkapta a labdát és a jobb fölső sarok irányába tüzelt, a lécről és a görög kapusról becsorgott a labda.

Kivédekeztünk egy emberhátrányt, Märcz Tamás időt kért 25 másodperccel a félidő vége előtt. Végre eljutott a labda Hárai Balázshoz, aki ragyogóan becsavarta öt másodperccel a vége előtt! 5-4-re vezetünk a szünetben!

Fotó: Berecz Valter

Első negyed

Fantasztikus volt a hangulat már a mérkőzést megelőző percekben is, nem csoda, hogy a mieink hozták el a labdát ilyen buzdítás mellett! Rögtön Hárai Balázsról kiállítottak egy görög védőt, az első próbálkozás azonban Hosnyánszky Norberté volt, sajnos a blokkban elakadt. A görögök első lövése sem jutott túl Nagy Viktoron, utána viszont Hárai a víz alá húzta a labdát birkózás közben. Az első gólt a görögök szerezték, Konsztantinosz Geniduniasz lőtte ki a jobb felső sarkot.

Erdélyi Balázs rögtön egyenlített, kapuval szemben lóbált egy darabig, majd elemi erővel vágta az ellenfél kapujába a labdát. Jól védekeztünk, így ismét a magyarok támadtak, Zalánki Gergely bombája akkorát csattant a felső lécen, hogy még hosszú másodpercekig imbolygott a kapu, ez peches volt. Mindkét csapat elhibázta a támadását, Theodorosz Vlahosz inkább időt kért a következő előtt, de megint elhibázták a görögök a bejátszásukat – illetve a mieink védekeztek remekül.

Zalánki kapu fölé tüzelt, ám Hárai Balázs szépen hatástalanította a görög támadást, miután visszajött a kiállításából, nem figyeltek rá a görögök. Hosnyánszky a túloldalon váratlanul és védhetetlenül dobott csavargólt, zseniális találat volt! Ha már zseniális mozdulatok: Nagy Viktor védett remekül. Furcsa helyzet alakult ki, rosszul indítottak a görögök, mindenki elúszott a labda mellett, végül Hosnyánszky kapcsolt a leggyorsabban. Mivel emberelőnybe kerültünk 22 másodperccel a negyed vége előtt, Märcz Tamás időt kért. Jól védekeztek a görögök, Manhercz Krisztián nem talált kaput.

Vezetünk az első negyed után.

Fotó: Berecz Valter

Előzmények

Ezúttal a férfi pólóválogatotton a sor, hogy a női csapat után Görögország legyőzésével a világbajnokság döntőjébe jusson. Az elmúlt évek eredményei mellettünk szólnak, erről beszéltek a válogatott játékosai is, ugyanakkor Varga Dénes csapatkapitány kiemelte, hogy csapatként nagyon erős a görög válogatott.

Ők a játékot lassítják, ehhez értenek, tehát nekünk kell a tempót diktálni az elődöntős összecsapáson. Nem alhatunk bele a meccsbe!

– mondta a csapatkapitány.

Magyarország az orosz csapatot gálázva győzte le a nyolcaddöntőben, míg a görög csapat Montenegró legjobbjait verte, méghozzá nagyon magabiztosan 12-7-re.

Nagyon jó csapat a görög válogatott, de legyőzhető. Stabil játékra lesz szükség, ha úgy teljesítünk, ahogy az oroszok ellen, márpedig úgy fogunk, akkor le tudjuk győzni a görögöket is

fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány a mérkőzést megelőzően.

A görögök egyébként úgy állnak hozzá a mérkőzéshez, hogy nem ők az esélyesei a mérkőzésnek és csak élvezni akarják a mérkőzést, de ez a felszabadult játék veszélyes is lehet számunkra.

A találkozó győztese a Szerbia-Horvátország elődöntő nyertesével játszhat majd a világbajnoki címért.

Olvasói sztorik