Vizes vb hírek

Pazar első délelőttön vannak túl a magyar úszók

Első magyarként a 20 éves ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok Szilágyi Liliána ugrott medencébe vasárnap reggel a 100 méter pillangó selejtezőjében. Szilágyi a harmadik futamban a harmadik helyen végzett kereken 58 másodperces időeredménnyel, és a 10. helyen jutott a középdöntőbe.

Izgultam nagyon, de hallottam bentről, hogy nagyon jó hangulat van az Arénában. Nem volt olyan könnyű, mert mégiscsak elsőként úsztam és az amerikai nagy iramot ment, de nem volt ez rossz

– summázott a délutáni középdöntő előtt Szilágyi.

Másodikként Kalmár Ákos csobbant a férfi 400 gyors selejtezőjében. Kalmár a futamában a hatodik helyen végzett 3:51.35-ös eredménnyel, amely nem volt elég a továbbjutáshoz, végül a 22. helyen végzett.

Nagyon jól éreztem az úszást, csak 150 méternél már savasodtam kicsit, de azt hiszem, délelőtt ez jó idő. A taktikám az, hogy a táv második felében elindulok, és habár most mások jobban bírták a végét, reméljük, hogy ez majd változik

– mondta a medencéből éppen kiugró Kalmár.

Két magyar is rajtkőhöz állt a nőknél 200 vegyesen: Jakabos Zsuzsanna kezdett, futamában a negyedik helyen végzett 2:12.10-es idővel. Jakabos végül a 11. helyen bejutott a délutáni középdöntőbe. Kevéssel utána bemutatkozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is, aki 2.07.49-es idejével 2,5 másodpercet vert a második legjobb időre – esélyeshez méltóan, utcahosszal nyerte a selejtezőt. Tette ezt úgy, hogy láthatóan tartalékolt.

Cseh László is elkezdte a vébét 50 pillangón. A dobogóesélyes Cseh első úszásra 23.41-gyel nyitott, amellyel a nyolcadik helyen jutott a középdöntőbe.

Fantasztikus volt ennyi ember előtt, egy ekkora uszodában versenyezni. Jó, hogy fejben erre azért felkészültem, meg hogy 50 pillangóval kezdtem, ez sokat könnyített a helyzetemen. Nagyon jó, hogy ezt át tudom élni és még tudok úszni. Jó volt a reggeli 50, nagyon élveztem, de délután azért ennél jobbat szeretnék.

– mondta Cseh a 24.hu-nak.

A nőknél a 400 gyorson Késely Ajna kezdett a két magyar közül. Nem is akárhogy indított, a futamában végig az élmezőnyben úszott,

végül a harmadik helyen fejezte be a távot, az egyéni csúcsától mindössze hatszázaddal elmaradva, 4:06.48-cal. Később kiderült, Késely is döntős!

A két legnagyobb esélyes, Kapás Boglárka és Katie Ledecky már a délelőtti selejtezőben egymás mellett versenyzett a négyes és az ötös pályán. Kapás lassan kezdett, de tudjuk, ő a táv második félében robbantja rakétáit – most is jól hajrázott, végül a 4:05.93-as idővel harmadik helyen ért be a célba, a döntőbe pedig az ötödik helyen jutott.

300 méterig úgy éreztem, hogy nem nem fáj semmi, az utolsó százon pedig jött a nagyhalál. Hihetetlen energiát adott nekem, hogy ennyien itt voltak és szurkoltak. Apukámmal azt beszéltem, hogy legyen ez az előfutam egy döntő, ez sikerült is. Nagyon örülök az időmnek, mert reggel nem tudtam olyan jókat jönni mindig. Remélem, hogy délután még ennél is jobb lesz

– mondta a mindössze 15 éves Késely Ajna a 24.hu kérdésére.

Kapásék után Gyurta Dániel következett, aki gyengébbik számában, 100 méter mellen állt rajtkőre. 1:00.76-os idejével nem került be a legjobb 16 közé, Gyurta nem lesz ott a középdöntőben. Innentől koncentrálhat a főszámára, a 200 m mellre.

A hangulat fantasztikus volt, nehéz szavakba önteni. Az első 50 métert jónak éreztem, visszafelé kicsit elkapkodtam a mozgást, nem azt a ritmust csináltam, amit edzéseken szoktam, hiszen az abszolút a 200-as felkészülés. Nagyon jól érzem magam erőnlétileg és várom a csütörtöki napot.

– összegzett a 24.hu-nak a 200 m mell londoni olimpiai bajnoka.

A 4 x 100-as gyorsváltó Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evely és Jakabos Zsuzsa nagyon erős mezőnyben úszott, és a 3:38.90-es idővel futamában a negyedik helyen végzett. Ez viszont nem volt elég a döntőbe, hat tizeddel, a kilencedik helyen csúsztunk ki végül.

A délelőtti utolsó számban a magyar férfi 4 x 100-as gyorsváltó ugrott vízbe. A Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd, Kozma Dominik négyes végül a futamában a harmadik helyen végzett 3.13.28-cal, ami azt jelenti, a magyar csapat az ötödik helyen döntőzhet vasárnap délután.

Olvasói sztorik