Vizes vb hírek

Kiakadt a szinkronúszóvilág a magyar lapszerkesztőkre

Alapvetően kisebbfajta csoda, amit nap, mint nap látunk a Városligetben. Ehhez képest a vb-napilapjában megjelent egy kép, ami kiverte a biztosítékot.

Finoman fogalmazunk, ha azt írjuk, a szinkronúszás Magyarországon nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé. A honi versenyeken nincs jegyértékesítés, mert nincs kinek – a szülőkön, hozzátartozókon kívül elvétve ül ember a lelátón.

Ennek fényében a világbajnokságra épített ötezres lelátó is túlzónak tűnt. Egész addig, amíg el nem kezdődött a világbajnokság és láss csodát, rendre megtelt a lelátó. A szurkolók olyan hangulatot varázsolnak a Vajdahunyad vára tövébe, amely alighanem életre szóló emlék minden versenyzőnek. Ezt a magyarok külön-külön, de együtt is megfogalmazták. Nem egyszer, többször.

Eufórikus hangulat a Városligetben
A tizenhatodik helyen zárta a szabad kűr versenyének selejtezőjét a magyar szinkronúszó csapat.

Érmet ugyan nem nyertek a lányok, mégis értelmet nyert az a napi több órás munka, amit befektettek a tisztességesen helytállás érdekében. Sikerült nekik.

Ehhez képest az alábbi fotóval jelent meg a világbajnokság angol nyelvű napilapjának a Nap képe rovatában. A kép aláírás nem részletezi kit látunk, csak egyszerűen a szerkesztők aznap ezt találták a legszebbnek.


A magyar uszodák világa bizonyos dolgokban, ha nem is megengedőbb, de a tűrőképessége átlag feletti, és mindenképp elhallgatóbb. Erről az elmúlt években, Kiss László, majd Tóth Ramón ügye alapján meggyőződhettünk.

Ellenben tőlünk nyugatabbra sokkal érzékenyebbek bármiféle szexista, vagy annak tűnő felhangra. Ebből a szempontból is tessék szemlélni a nap képét.

A kép szerzője, Szaka József  amúgy az egyik legjobb magyar sportfotós, több díjat nyert már munkáival, ahogy a FINA-újság napi megjelenésén is a legjobb magyar sportújságírók dolgoznak.

Szinkronúszás: tömör gyönyör
Ugyan a magyar érdekeltségű szinkronúszó számok befejeződtek a világbajnokságon, de ettől még az érdeklődők tovább gyönyörködhetnek a látványos produkciókban.

A fenti poszt alapján a szinkronúszás nemzetközi közössége velük szemben úgy gondolja, az, hogy pont ez a fotó jelenhet meg a több száz, talán ezer szebbnél szebb közül azt bizonyítja, a lap szerkesztői nem tisztelik a sportágat, továbbá azt a munkát, amit a sportolók nap, nap után belefektetnek a szinkronúszásba.

Ezért szégyenletesnek nevezték, hogy ez a fotó megjelenhetett és bocsánatkérésre szólították fel a szervezőbizottság által kiadott vizes-vb napilap szerkesztőit.


Ön szerint alkalmas ez a fotó a FINA lapjában megjelenésre?

Olvasói sztorik