Vizes vb hírek

Fantasztikus játékkal csoportelső a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a C csoport rangadóját végig kontrollálta, így nyugodtan kijelenthetjük, Bujkáék magabiztosan győzték le 10-8-ra Hollandiát. A magyar lányok elől-hátul ott voltak fejben: hátul Gangl Edina és Illés Anna, elől Szűcs Gabriella és Gurisatti Gréta pazar teljesítményét kell kiemelni. Meg kell említenünk még Czigány Dórát és Keszthelyi Ritát is, akik remekül játszottak mind mezőnyben, mind a pálya két végén, a két kapu előtt.

Teljesen megérdemelt győzelmet arattak Bíró Attila tanítványai a csordultig megtelt margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában. Folytatás a negyeddöntőben Kanada vagy Új-Zéland ellen július 24-én, 20.30-kor.

Női vízilabda, C csoport, 3. forduló:

2017. július 20. 20.10. Budapest, Hajós Alfréd Uszoda

Játékvezetők: Alessandro Severo (ITA), Steven Rotsart (USA)

Hollandia-Magyarország 8-10 (2-2; 1-1; 2-4; 3-3)

Gól: Yasemin Smit (4), Sabrina Van der Sloot (3), Maud Megens; Szűcs Gabriella (2), Czigány Dóra (2), Gurisatti Gréta (2), Keszthelyi Rita (2), Bujka Barbara, Illés Anna

4. negyed

1-3. perc: Most kell nagyon figyelni. Igaz, a döntetlen is csoportelsőséget jelent, de nem lehet elég óvatosnak lenni – jó hír, miénk az első támadás és kiállítás! Gól viszont nincs, jönnek Van der Slooték. Kiállítás nálunk, de az előbb említett Van der Sloot a kapufára lövi, köszönjük szépen. A másik oldalon újra Bujka küzd nagyot és kiharcol egy ötméterest. Keszthelyi bevágja, hárommal megyünk!!

3-5. perc: Nem lehet kifogni Gangl Edinán, hát nem tanulják meg – újabb kivédekezett emberhátrány. Néhány pillanattal később viszont nem figyelünk, és Smit megszerzi harmadik gólját. Feljönnek két gólra, izgalmas 3,5 perc következik.

5-8. perc: De nem úgy van az ám!! Gurisatti Grét jött, látott, bevágta – 9-6, nem oda. Mire leírjuk, jön Smit, és megszerzi negyedik gólját. 7-9 az ő szemszögükből, 9-7 innen. Nem kell sokat várni a 10. magyar gólig: Keszthelyi Rita ismét büntetőből eredményes. Eldőlt. Van der Sloot még megszerete a harmadik találatát, de nincs már egy perc sem hátra.

Megnyertük, Magyarország csoportelső! A negyeddöntőben a Kanada-Új-Zéland meccs győztesével játszunk.

3. negyed

1-3. perc: Jól kezdjük a második játékrészt, ismét a magyar válogatotté az első támadás. Nagyon kemény munka megy a mezőnyben, a kapu előtt nem sikerül megvillanni. Egészen Czigány Dóra brutális löketéig, hatalmas gólt vág a magyar játékos!! Micsoda gól?!

3-5. perc: Hátul továbbra is minden rendben, kontra a hollandoknál. A kontra után Illés Anna talál be, kettővel megyünk! A hollandok végigjáratják a 30 másodpercet, Smit pedig betalál. Ellentámadásból az ellenállhatatlan Czigány Dóra veri be a holland kapus szeme közé. Czigány-parádé!! 6-4, ide! Fel sem fogjuk, kivédekezünk egy ellentámadást, és Gurisatti növeli az előnyt 7-4-re! Bravó!

5-8. perc: Bajban a vb-ezüstérmes, Gangl még mindig a helyén. Először “csak” véd, utána a kapufára tolja a holland helyzetet – bravúrt bravúrra halmoz a magyar kapus. Elől picit gyengélkedünk, a sokadik kiállítást a visszaúszás után Smit bevágja Gangl mellett a rövidbe. Nagyon nehéz negyedik negyed vár ránk.

Fantasztikus három negyeden vagyunk túl, de a legnehezebb nyolc perc még hátravan: Hollandia-Magyarorság 5-7. Jön a negyedik felvonás.

2. negyed

1-3. perc: Most a hollandok hozzák el a labdát, majd egyből emberelőnybe kerültek Csabai Dóra kiállítása után. De nem kapunk gólt, nagyszerűen zárnak a magyar lányok a kapu előtt. Az ellentámadásból a kapufáról kijövő labdát Bujka Barbara vágja be! 3-2, Magyarország! Keszthelyi Ritát rúgják orrba, vérzik is a magyar csapatkapitány. Forr a víz! Sajnos nem sikerül Keszthelyiért kihasználni az újabb előnyt.

3-5. perc: Ganglt nem lehet átemelni, hiába próbálják! Nagy formában van a magyar kapus. Szűcsöt állítják ki később, de Illés Anna – ma másodszor – hatalmas blokkal veteti magát észre. Bravó, Anna, üvöltenek fel a magyar szurkolók szimultán.

5-8. perc: A félidő utolsó 2,5-3 perce előtt időt kér a holland kapitány. Kicsit megálltak a lányok, mindkét oldal maximumon pörög, szerencsére rendben vagyunk hátul. Gurisatti Gréta épphogy beugrott a medencébe, azonnal ellopta a holland elől a labdát, időt is kér Bíró Attila. A taktikai szünet után picit elkapkodtuk a támadást, nem sikerült gólt lőni.

Magyar oldalon Csabai Dóra kipontozódik, majd egy teljesen tiszta Keszthelyi-szerelés után ötméterest ítélnek a sporttársak. Van der Sloot bevágja. 3-3.

A félidő előtt már nincs változás, 3-3-mal mennek pihenni a lányok.

1. negyed

1-3. perc: Mi hozzuk el az első labdát, magyar támadással indul a meccs. Az első támadást azonnal emberelőnyben zárhatjuk, de az első lövés nem talál kaput. A hollandok a fordulás után azonnal helyzetbe kerülnek, de Gangl Edina a helyén van. Másfél perc elteltével a hollandok is előnybe kerülnek, de jó volt a blokk, marad a 0-0. A meccs első nagy helyzete Antal Dórához kötődik, akinek a lövését a kapus a kapufára tolja.

3-5. perc: Antal kapufája után az első gólt viszont a hollandok, pontosan Maud Megens szerezi. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, Szűcs Gabriella lövi ki a hosszút bal oldalról. Nagy tempóban kezdődik a meccs. Közben Gangl ismét bemutat egy óriási bravúrt, nagyszerűen véd a magyar hálóőr. Egy védelmi hiba után viszont már Gangl sem tudott segíteni, Van der Sloot ismét előnyhöz juttatja a hollandokat.

5-8. perc: Nem sikerül a gólt követően azonnal egalizálni, az emberelőnyt csúnyán elpasszoljuk. Egy remek védekezést követően Szűcs a következő támadásban óriási gólt ragaszt, 2-2!

A negyed végéig nem változott az eredmény: Hollandia-Magyarország 2-2.

Előzmények

A magyar női vízilabda-válogatott két győztes mérkőzés után a csoport legnehezebb meccsére készül. Bíró Attila szövetségi kapitány csapata az első, Japán elleni meccsen a negyedik negyedet leszámítva nagyszerűen játszott, és könnyed játékkal 20-11-es győzelmet aratott. A második, keddi meccsen – a végül Japánt az utolsó meccsén hatalmas meglepetésre legyőző – Franciaország ellen játszottak a magyar lányok egy “edzőmeccset”. Edzőmeccs volt a javából, hiszen simán, gálázva nyertek 24-5-re Bujka Barbaráék.

A hollandok viszont sokkal nagyobb falatnak ígérkeznek. A 2015-ös kazanyi vébé és a 2014-es és a 2016-os Eb ezüstérmese, azaz a holland válogatott a mieinkhez hasonlóan nagyon magabiztosan jutottak el a “csoportdöntőig.”

A Franciaország elleni nyitómeccsen egészen durva, 17-2-es győzelemmel köszöntek be, majd Japánt sem kímélték: Van der Slooték 20-8-cal hangoltak a magyarok elleni meccsre.

Nagyon fontos lesz mindkét válogatott számára a két pont: ugyanis, aki megnyeri a csoportrangadót, az sokkal könnyebb ágra kerülhet a kieséses szakaszban. Nem kell a negyeddöntő előtt pluszmeccset játszani, és a csoportelső a döntőig biztosan elkerüli a vébé legnagyobb esélyesét, az Amerikai Egyesült Államokat.

Utoljára 2016.január 10-én kaptunk ki Hollandia ellen – akkor 14-10-re.

Olvasói sztorik