Vizes vb hírek

Úszás: Güttler Károly visszatér, világcsúcs a cél

Újra edzésbe áll az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok mellúszó klasszis. A masters világbajnokságra készül.

Budapesten szeretné befejezni úszópályafutását az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, sokszoros Európa-bajnok mellúszó klasszis. Ugyan egyszer már befejezte informálisan, a budapesti masters világbajnokság viszont lehetővé teszi, hogy hazai közönség előtt, nagyszerű környezetben ezt újból megtegye – számolt be a 2017-es vizes vb honlapja.

Güttler Károly tagja a Vermes Albán (1980, Moszkva, ezüst), Rózsa Norbert (1996, Atlanta, arany), Gyurta Dániel (2004, Athén, ezüst, 2012, London, arany) nevével fémjelzett magyar mellúszó generációnak. Turi György (nyitóképen balra – Fotó: MÚSZ/ Szaka József) tanítványaként 1988-ban, a szöuli olimpián 100 méteres mellúszásban lényegét tekintve csak a körömhossza miatt szorult a dobogó második fokára a brit Adrian Moorhouse mögött. Egyetlen századdal maradt le.

Atlantában újra második lett, ezúttal 200-on, az ekkor már a fiatal Rózsa Norbert mögött, ahogy egy évvel később, a római világbajnokságon is ugyanez volt a sorrend közöttük, csak éppen 100 mellen.

MTI
Güttler Károly (b), Rózsa Norbert (k) és és a bronzérmes orosz Andrej Kornyejev (j) Fotó: MTI

Az “örök második” egyik ezüstje miatt sem érez csalódottságot, inkább büszke arra a pályaműre, amit elért. Felnőtt világversenyen tizenhárom alkalommal állhatott dobogóra, ebből egyszer, az 1993-as Európa-bajnokságon érdemelte ki az aranyat, ekkor, az előfutamban úszott 1:00,93-al világcsúcsot és ebben az évben a világ legjobb férfi úszójának is megválasztották.

Güttler az úszók idén januári elnök és rendszerváltása előtt utánpótlás szövetségi kapitányként is dolgozott. Emellett továbbra is mestere mellett a Kőbánya SC-nél maradt, az edzői stábot erősíti.

A mai napig nagyon büszke vagyok az első olimpiai ezüstéremre, persze sok minden másként alakulhatott volna, ha nincs az az egy század. Furcsa, kinek mit jelent egy század, gondoljunk csak a riói olimpiára, ahol hármas holtverseny alakult ki 100 pillangón Cseh László, Michael Phelps és Chad Le Clos között. Mindig azt néztem, mit nyertem, és nem azt, mit vesztettem. A pályafutásom kerek egész

– fogalmazott Güttler Károly.

Most pályafutása 2003-as befejezése után 14 évvel meglehet az az áhított világbajnoki arany. Méghozzá a budapesti masters világbajnokságon.

Az az igazság, hogy szeretném keretbe foglalni a pályafutásomat, és itt Budapesten lezárni, az 50 méteres mellúszásban. Mivel mindig is maximalista voltam, méltó módon szeretném befejezni az úszást, és megmutatni, mire vagyok képes. A tervem a győzelem, a kitűzött cél pedig 29:04 másodperc. Ahogyan Turi Gyurival kalkuláltunk, a formámat tekintve ez teljesíthető a 45-49 évesek korosztályában. Fogadtunk egymással, amit nagyon nem szeretnék elveszíteni. A mi korosztályunknak nem adatott meg, hogy egy világversenyen Budapesten ússzunk, most itt a lehetőség

ismertette terveit Güttler Károly.

Olvasói sztorik