Vizes vb hírek

Maglione: A FINA történetének legjobb világbajnoksága

Minden idők legjobb világbajnokságának nevezte záróbeszédében a Budapesten és Balatonfüreden rendezett 17. FINA Világbajnokságot dr. Julio C. Maglione, a FINA elnöke a Papp László Budapest Sportarénában rendezett záróünnepségen. Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, Magyarország két év alatt megcsinálta azt, amit a vb átvállalásakor sokan lehetetlennek gondoltak.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Délután még sejtelmesen fogalmazott a FINA elnöke, aki a vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy majd a záróünnepségen megfogalmazza a nemzetközi szövetség véleményét a világbajnokság minősítésével kapcsolatban.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Nos, a Papp László Budapest Sportarénában elmondott beszédében hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat. Az elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak, Budapest és Balatonfüred önkormányzatának, a szervezőknek és a több ezernyi önkéntesnek. „Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok” – jelentette ki az elnök.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Sportolóink, edzőink, tisztviselőink két héten át felejthetetlen élmények sorát élték meg – tette hozzá FINA vezetője. – Mindannyian itthon éreztük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretetétől övezve. Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk.

Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, 2015 óta – amikor az eredetileg elnyert 2021-es vb helyett Budapest átvállalta a 2017. évi esemény rendezését Guadalajara visszalépése után – a szervezőknek házon belül nem volt szabad arról beszélniük, hogy negyedére csökkent az előkészületi idő, egyszerűen meg kellett oldaniuk ezt a feladatot. „Ha a világbajnokság alatt nem lehetett észrevenni, hogy csupán két esztendőnk volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatjuk, hogy megcsináltuk a lehetetlent. És akkor joggal mondhatom munkatársaimnak a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök úr nevében is, hogy KÖSZÖNÖM.”

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A fejlesztési miniszter kijelentette: Tarthatnék hosszas névsorolvasást, de ha megbocsátanak, csupán egyetlenegy kiemelést tennék. Köszönöm az Önkénteseknek.

Seszták Miklós jelezte, Magyarország kész újabb FINA-események rendezésére. „Nem tagadom, nehéz volt ennek a kihívásnak megfelelni, ugyanakkor bizonyos értelemben vérzik a szívem, hogy vége a világbajnokságnak. Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá. A magyar kormány nevében is kijelenthetem, Önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk.”

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Budapest 2019-ben junior szinkronúszó vb-t, egy évvel később junior úszó vb-t, 2024-ben pedig rövidpályás úszó vb-t rendez.

A szervező-bizottság vezetője egy, az irodája falára függesztett Muhammad Ali idézettel zárta beszédét: „A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik. Mi megcsináltuk, amit mindenki lehetetlennek gondolt.”

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A záróceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A záróünnepség látványához a koreaiak tízperces bemutatója is nagyban hozzájárult, de természetesen a legnagyobb siker a hazai szereplőket övezte: Káel Csaba rendezésében ismét igen látványos előadást láthatott a többezres közönség.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A ceremónia végén szimbolikusan elapadt a Duna Aréna mellett álló, az elmúlt 17 napban a világbajnokság jelképének számító FINA-szökőkút, befejeződött minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye.

Olvasói sztorik