Vizes vb hírek

Hosszú-arany, Verrasztó-ezüst, és két világcsúcs

Két magyar érmet hozott a vizes vb zárónapja, Verrasztó Dávid 400 vegyesen a harmadik legjobb idővel jutott döntőbe, ahol aztán nagyon taktikus versenyzéssel rukkolt elő. A háromszoros rövidpályás Európa-bajnok a középmezőnyben kezdett, 150 méternél negyedik, féltávnál harmadik volt, majd mellen nemcsak feljött másodiknak, de úgy megerősítette a pozícióját, hogy már magabiztosan meg tudta őrizni az előnyét gyorson is.

Vizes vb, férfi 400 vegyes

1. Chase Kalisz (amerikai) 4:05.90 perc
2. Verrasztó Dávid 4:08.38
3. Szeto Daija (japán) 4:09.14

A győzelmet nem lehetett elvenni Chase Kalisztól, ám Verrasztó nagyon határozottan hozta a második helyet. Később azt mondta, amikor kijött a medencéből, találkozott azokkal, akik minden nap mellette voltak,

nem úgy, mint egyesek.

Később, az éremátadás során fülsüketítő taps kíséretében a szám egykori világklasszisa, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás adta át az érmet Verrasztónak, akinek az édesapja, Verrasztó Zoltán a medence partján megkönnyezte a pillanatot.

Ezek a pillanatok már megalapozták a parádés hangulatot az arénában, amikor Hosszú Katináék bevonultak. A legjobb idővel döntőbe jutó Hosszú rögtön az élre állt, mögötte/mellette az egyes pályán úszó Ohasi Jui haladt. Száz méter után már közel egy másodperc volt a magyar úszó előnye, háton még meg is duplázta ezt 50 méter alatt, féltávnál pedig már 2.7 másodperc előnye volt.

Ismét Ohasi próbálkozott támadással az egyes pályán, de hiába, csak nőtt Hosszú előnye, és az utolsó százra már félelmetes 3.22 másodperc volt – gyorson lényegében ezt őrizte meg.

Vizes vb, női 400 vegyes

1. Hosszú Katinka 4:29.33 perc
2. Mireia Belmonte (spanyol) 4:32.17
3. Sydney Pickrem (kanadai) 4:32.88

“Amikor beértem, nem nagyon voltam magamnál néhány másodpercig” – ismerte el Budapest kétszeres világbajnoka.

Aztán a 24-nek elárulta: Holnap megyek Moszkvába. De hát vakáció lesz, csak négy számot kell leúsznom!

Az utolsó magyar érdekeltségű döntő a vb zárószáma, a 4×100-as férfi vegyesváltó volt. Bohus Richárd kezdett háton, nem is rosszul, az üldözőboly élén haladt, majd Gyurta Dániel, aki ezúttal tökéletesen váltott, de aztán csak a nyolcadik helyet adta át Milák Kristófnak, aki egy helyet javított, bpedig megőrizte ezt, nagyon erős száz métert úszott, csak Vlagyimir Morozov úszott jobbat nála.

A győzelmet az Egyesült Államok roppant erős csapata (Matt Grevers, Kevin Cordes, Caeleb Remel Dressel, Nathan Adrian) szerezte meg.

Vizes vb, férfi 4×100-as vegyesváltó

1. Egyesült Államok 3:27.91 perc
2. Nagy-Britannia 3:28.95
3. Oroszország 3:29.76

7. Magyarország 3:32.13

Amerikai világcsúcsok

A női 50 mell döntőjében a favorit Lilly King hozta magát, 29.40 másodperccel világcsúcsot úszott, Julia Jefimova csak megszorongatni tudta. Női 50 gyorson pedig Sarah Sjöström a rossz benyúlása ellenére is győzött (23.69), Ranomi Kromowidjojo és Simone Manuel előtt – az utóbbi amerikai csúcsot úszott.

Férfi 50 háton Camille Lacourt egy jó benyúlással, 24.35 másodperces idővel verte a japán Koga Junját, a harmadik Matt Grevers lett.

Férfi 1500 gyorson kiemelkedett a mezőnyből Gregorio Paltrinieri és Mihajlo Romancsuk párharca. Az olasz-ukrán kettős világcsúcs-részidőn belül haladt sokáig, az élen Paltrinierivel. Hihetetlen volt, hogy a két úszó folyamatosan fél testhosszra haladt egymástól, és egy idő után egyértelművé vált, hogy a hajrára bízzák a döntést. Kétszáz méterrel a cél előtt egy másodperc előnye volt az olasznak, száz méterrel később két másodperc, így végül Paltrinieri megszerezte az olaszok második aranyérmét ezen a vébén.

A két váltó maradt csak, előbb a női 4×100-as vegyesváltó, ahol az Egyesült Államok 3:51.55 perces idővel világcsúcsot ért el, Kathleen Baker, Lilly King, Kelsi Worrell, Simone Manuel összetételben. A második helyezett oroszok is Európa-csúcsot úsztak (3:53.38).

Olvasói sztorik