Vizes vb hírek

Elég jól néz ki Budapest 27 méter magasból

Elég jól néz ki Budapest 27 méter magasból

Vasárnap rendezték a vizes világbajnokság legőrültebb versenyét, a férfiak 27 méteres óriás-toronyugró döntőjét. Bár a helyszínen véges a kialakított ülőhelyek száma, az emberek körbeállták a Batthyány teret, sőt, voltak, akik a környező házak tetejéről követték az ugrásokat.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Épp ésszel egyébként felfoghatatlan, amit ezek a sportolók művelnek. Sokan fel sem mernének menni a torony tetejére, ők azonban vígan leugranak. Volt, aki úgy tette mindezt, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, még csak nem is készült fel látványosan, csak ugrott.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

A döntő körben, amikor már csak a legjobb 12 maradt versenyben és ők szabadon kiválasztott gyakorlatokat mutattak be, akkor jöttek az igazán vakmerő ugrások. A mexikói Jonathan Parades például kézenállásból indította a mozdulatsort, a későbbi bronzérmes olasz Alessandro De Rose pedig nekifutásból.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

A cseh Michal Navratil gyakorlatánál még a versenyzők is felugrottak, annyira pazar volt (ezüstérmet ért neki), az amerikai Steve Lo Bue pedig bemutatott egy ötös szaltót, amit ő csinált meg a világon elsőként. Ezzel nyert is, merthogy a győzelemre talán legesélyesebb Gary Hunt kicsit túlfordult az utolsó ugrásánál, így hiába vezetett végig, lecsúszott a dobogóról és az ötödik lett.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Szürreális érzés megnyerni ezt a világbajnoki aranyat. Több száz órányi munkát 3 másodperc zuhanás követ. A helyszín szenzációs volt, 27 méter magasból azért elég jól néz ki Budapest

– mondta a versenyt követő sajtótájékoztatón Lo Bue.

A három dobogós egyébként maga mögé kifeszített egy posztert, amelyen Niki Stajkovicra emlékeztek. Az osztrák műugró legenda rengeteget tett az óriás-toronyugrásért, idén februárban, nem sokkal az 58. születésnapja előtt halt meg egy edzésbalesetben.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Megkérdezték a versenyzőket a helyszínről is, azt mondták, a budapesti esemény megmutatta: tényleg bárhol meg lehet rendezni az óriás-toronyugrást. A torony és a medence is tetszett nekik, Navratil pedig külön kiemelte, hogy adott egy plusz biztonságérzést, hogy közel volt az orvosi csapat az ugrásokhoz.

Most abban bíznak, hogy hamarosan majd bekerül az olimpiai programba a sportág.

Olvasói sztorik