Vizes vb hírek

Fantasztikus fordítással vertük Görögországot

Női vízilabda – helyosztó az 5.-8. helyért

Magyarország – Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0,  2-3)
gól: Bujka Barbara 2, Keszthelyi Rita 3, Takács Orsolya, Szilágyi Dorottya 2, Gurisatti Gréta, Szűcs Gabriella ill., Alexandra Aszimaki, Hrisztina Cukala 3, Eleni Xenaki 2, Alkiszti Avromidu, Eleftheria Plevritu

Negyedik negyed

3-1 lett a ráúszások aránya, miután Szilágyi újra elhozta a labdát, ám Szűcs lövését blokkolták, de a görögök ejtése is pontatlan volt. Szépen megtartottuk a labdát, majd Szilágyi középről a bal fölsőbe bombázott. Alkiszti Avromidu megtörte a görög gólcsendet egy erős lövéssel, de Xenaki lövését Keszthelyi blokkolta a következő támadásnál.

A mieink lövései pontatlanok, de a második félidei betonbiztos védekezés továbbra is jól blokkol. Szilágyi lövését blokkolták, majd éppen a magyar tizenkettes kapott kiállítást a visszaúszás során. Nem tudtunk rendeződni, Plevritu  túl közelről volt lövőhelyzetben és a kapu jobb oldalába lőtt. Takács sokat kivárt, majd Keszthelyi kapott labdát, aki ellenállhatatlan lövéssel vette be a görög kaput – újra kettővel megyünk!

Kiállították Keszthelyit, a görög pedig végtelenül türelmesen megjáratták a labdát, végül Avromidu kapásból balról a bal alsóba lőtt. Ijesztgettünk, ijesztgettünk, végül Keszthelyi ejtett, de épphogy kapu mellett pottyant a vízre a labda. A görögök szabálytalanok voltak támadáskor, 1 perc 23 másodperc van a meccsből, így kényelmesen járattuk, de Tóth Ildikót eltüntették, így a neki szánt labda sem volt jó.

Kicsit elsiették a görögök, a blokkon lelassult távoli lövést Gangl védte. Fél perc van a meccsből, így Bíró Attila időt kért. Sajnos a labdát elveszítettük, 16 másodperce maradt a görögöknek, időt is kért Jorgosz Morfeszisz. Szépen védekeztünk, az utolsó lövés a magyar blokké lett, a vége így a miénk lett!

Az ötödik helyért játszhatunk Olaszországgal!

Harmadik negyed

Szilágyi elhozta a labdát, így 11 másodpercig emberelőnyből támadhattunk, Bujka lövését kivédte a kapus, így a kiállításnak vége van ugyan, de megint támadhatunk. Bujkáról kiállítottak egy embert, megjárattuk a labdát majd Takács Orsolya okosan kilőtte a bal fölső sarkot. Czigány Dóra remekül blokkolt, újra a mieink támadhatnak, emberelőnyben Szilágyi sok-sok lóbálás után a bal fölsőbe bombázott! Ezután Manoliudaki lövését szépen védte Gangl, egészen más válogatott úszott ki a második félidőre!

A görögök elkapkodták a lövéseiket, Takács lövésébe belekapott Diamantopulu, így csak kapufa lett a remek lövésből. Időt kért a görög kapitány, de Gurisatti így is labdát csent és elindult a görög kapu felé, csak szabálytalanul tudták megállítani. Az ötméterest Keszthelyi a bal alsóba vágja, végre megint egyenlő!

Vasziliku Diamantopulu lövését Gangl köszönte szépen, a túloldalon viszont Szűcs lövését blokkolták, szerencsére Takács remekül védekezett. Takács úgy tűnt megszerezte a vezetést, de sajnos túl közel volt a kapuhoz a magyar hatos. Túloldalon Diamantopulu pontatlan volt, ám Gurisatti a kapu elé úszott, jó labdát kapott és közelről kilőtte a bal alsót. Először vezetünk a mérkőzés folyamán!

Emberhátrányba kerültünk, amelynek végén remekül centereztek a görögök, de Gangl Edina befalazta a kaput, ezt is kiszedte a léc alól! Ezután Szűcs a bal felsőbe lőtte a labdát! A görögök kapkodnak, nem találják az utat a kapunkba, Bíró Attila időt is kért, de nem maradt idő további gólra. Így sem panaszkodhatunk káprázatos 5-0-ás játékrészt produkáltak a magyarok!

Második negyed

A második játékrészben Eleftheria Plevritu hozta el a labdát, a görögök pedig időt is kérnek, mert így az első negyedben kiállított Bujka még hat másodpercig nem jöhet vissza. Nem sikerült igazán jó lövőhelyzetbe kerülniük viszont, így Plevritu lövése a kapufáról jött ki. Keszthelyi lövése sem ért gólt, ráadásul Illés Annát rögtön kiállították, szerencsére Bujka jól védekezett ám az ellentámadásból éppen hozzá nem jutott el a labda.

Szűcs okos védekezése után újra a magyar válogatott támadhatott, még épp időben ellőtte jobb oldalon a labdát, de Diamantopulu védett. Triantafillia Manoliudakinak megköszönhetjük, hogy csúnyán fölé durrantott, de Szilágyi ejtése nem jött be nálunk. Majdnem egy egész negyedig tartott, de megtört a jég, csak éppen nem úgy, ahogyan mi akartuk: Cukala jobb oldalon bepattintotta a bal felső sarokba.

Bíró Attila időkérése után Gangl Edina állt a magyar kapuba és Bujka helyett is Tóth Ildikó érkezett. Tóthról ki is állítottak egy védőt, Keszthelyi rengeteget lóbált, de végül a jobb alsóba vágta a labdát. Gangl rögtön védéssel mutatkozott be, bár nem volt nagy lövőhelyzete a görögöknek, a sarokdobás után a bal szélről is védett egyet Gangl. Gyors ellentámadást vezettünk, Gurisatti Gréta sajnos a kapufát találta el. Szűcs messziről ejtett, Diamantopulu azonban zseniálisan védett sajnos. Xenaki azonban nem hibázott a túloldalon közvetlen közelről, nem fogtuk elég szorosan a centert…

Keszthelyi hatalmasat harcolt a labdáért, de sajnos a lövése pont a kapust találta telibe. A kapunknál ismét védett Gangl, de visszapattant a labda a görögökhöz, a következő lövés a blokkról lecsorgott. 17 másodperc maradt, Gurisatti nehezen, de megtartotta a labdát, Tóth Ildikóról kiállítottak egy védőt, többre azonban nem maradt időnk.

Első negyed

Megnyertük az első ráúszást, azonban a Bujkának szánt beadásra számítottak a Görögök. A kéksapkás ellenfeleink Alexandra Aszimakihoz centereztek, aki teljesen üresen kapott labdát és okosan Kasó Orsolya fölött átívelte a labdát. Rögtön válaszoltunk, Bujka Barbara büntetőből egyenlített. Egy Kasó védés ott, egy rossz bejátszás itt, majd Hrisztina Cukala lőtte ki a bal alsó sarkot. Szilágyi Dorottya lövése sajnos nem volt ilyen pontos.

Eleni Xenaki kapott bejátszást és sem Keszthelyi, sem Bujka nem tudta eléggé víz alá nyomni, Xenaki bevágta a kapunkba. Keszthelyit alaposan megrángatták, az emberelőnyt azonban elsiettük, Bujka a blokkba vágta a labdát. Végre eljutott egy labda Bujka Barbaráig, aki kiverekedte magának a lövőhelyzetet és a görög kapuba zúdított. Emberelőnybe kerültek a görögök, okosan megjáratták a labdát, majd Cukala kipókhálózta a bal fölsőt. Túloldalon Szűcs Gabriella nem tudott túljárni Hriszula Diamantopulu kapus eszén.

Jorgosz Morfeszisz kevesebb mint két perccel a vége előtt időt kért, az ezt követő görög támadás végén szerencsére a kapunk mellé pattant a labda. Keszthelyi kapott jó indítást Kasótól, de beérte az ellenfél védője. Bíró Attila időt kért, melynek végén talán a meccs eddigi legfontosabb meglátása, “nem kell egyből”. Nem jött egyből, de Bujkáig nem jutott el a labda. Az utolsó támadás végén Kasó védett, így 2-4-gyel ért véget a játékrész.

Előzmények

Hétfőn meglepetésre kikapott a női vízilabda válogatottunk 6-4-re Kanadától a hazai rendezésű vizes világbajnokság nyolcaddöntőjében. Keseregni azonban nincs idő, jön az ötödik helyért zajló küzdelem első megmérettetése: Görögország.

A görögök vélhetően még a mieinknél is csalódottabbak, ugyanis 10-10-es végeredmény után ötméteresekkel bukták az elődöntőt Spanyolország ellen.

Nem könnyű megemészteni a történteket. Senkinek nem ment úgy a lövés, ahogy szerettük volna. Sajnos rendre túlhelyeztük a labdát, a jobbnál is jobb helyzetet kerestünk. A vereség azért is fájó, mert semmi előjele nem volt a kudarcnak

– mondta Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a keddi sajtótájékoztatón

A kapitány hozzátette, hogy a női mezőnyben nyolc-kilenc olyan csapat van, amelyből “bárki megverhet bárkit”, s hétfőn “mi voltunk a szenvedő alanyai”, ugyanakkor azt érezte, hogy a Hollandia elleni siker miatt elkényelmesedett a magyar csapat.

A legnagyobb hiba az volt, hogy összecsináltuk magunkat

– foglalta össze érzéseit Bujka Barbara, aki szerint a görögöket, majd az utánuk következő ellenfelet is meg kell verni, hogy legalább az ötödik hely meglegyen. Keszthelyi Rita, a válogatott csapatkapitánya is éles kritikát fogalmazott meg kedden.

Buták voltunk, bátortalanok, most nagyon ki kell találnunk a megoldást, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, és mentálisan is jók legyünk

Eleredt az eső nem sokkal a találkozó kezdete előtt, de ettől természetesen még megrendezik a mérkőzést. Amennyiben azonban villámlik a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda 3 kilométeres körzetében, félbeszakadhat majd a pólómeccs – reméljük erre nem kerül sor.

A találkozó győztese az 5. és 6. helyért meccsel majd Olaszországgal, míg a vesztes csapat pedig a 7.-8. helyért küzdhet majd meg Ausztráliával.

Olvasói sztorik