Vizes vb hírek

Hozta a kötelezőt a magyar vízilabda-válogatott

Férfi vízilabda, B csoport, 3. forduló:

Magyarország-Franciaország 13-7 (6-1, 2-3, 3-1, 2-2)
gól: Vámos Márton 4, Erdélyi Balázs, Varga Dénes 3, Zalánki Gergő 2, Manhercz Krisztián, Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós ill., Michal Izdinsky, Alexandre Camarasa 2, Mehdi Marzouki 4

Negyedik negyed

Zalánki is megnyerte a ráúszást, minden játékrészben mi támadtunk először, más kérdés, hogy ezúttal a lövés jócskán kapu fölé szállt. Marzouki lopta a távolságot, majd lövésre szánta el magát, a jobb alsóba csapódott. Vámoshoz került a labda emberelőnyben, gyorsan be is varrta a labdát a kapuba. Remekül centerezett Marzouki, de Decker Attila remekül védte Camarasa közeli próbálkozását.

Varga Dénes óriási gólt lőtt, picit hátrább húzódott, majd fantasztikusan ejtette be a husszúba a labdát. Camarasa pihent egy kicsit, nem is nagyon okozott veszélyt a franciák támadósora – csak éppen a mieink is pontatlanok voltak. Abban a pillanatban, hogy emberelőnybe kerültünk, Märcz Tamás időt kért.

Hiába az időkérés, a franciák kapusa védeni tudott, ezután ellenfelünk is kikérte idejét, kissé erőtlen támadásuk végén a kapufa és Decker együttes erővel sem tudott menteni, becsorgott Marzouki lövése, de így is könnyedén nyert a magyar csapat.

Harmadik negyed

Háromból három: megint a mieink hozták el a labdát, rögtön kettős emberelőnyben is támadhattunk, Hosnyánszky Norbert kíméletlenül a kapuba bombázott. Decker Attila állt be a magyar kapuba szünetben, az első lövésen rajta volt, de nem kellett védenie. Támadásunk után rögtön újra kiállítanak egy franciát, de nagy a káosz, így Märcz Tamás időt kért, de gólt nem lőttünk a helyzetből.

Varga Dénes elé került a labda, aki köszönte szépen, beúszott az ellenfél kapuja elé, majd a bal felsőbe bombázott. A következő gólt is a mieink dobták, Gór-Nagy Miklós kapott labdát a bal szélen és a kapus hóna alatt becsorgott a lövése. Ritka pillanat: emberelőnybe kerültek a franciák, gyorsan időt is kért a kapitányuk. Megvan Decker első védése, majd egy ejtést is szépen lehúzott.

Egy ideje nem esett gól, a franciák támadójátéka erősen visszaesett, viszont a védekezésük valamivel feljavult. A mieink is inkább védekezésben jeleskedtek, bár Manhercz távoli, többször is megpattanó kapufája szép gól lett volna. Szépen végigvitte ellenfelünk az emberelőnyét, így a játékrész becsületgólját is megszerezte. Még Vámos keze elsült távolról, másra nem volt idő.

Második negyed

Ismét Erdélyi nyerte a ráúszást, Vámos kezéből épphogy kicsúszott a labda, Török Béla próbálta így is kapura tenni, de nem jött össze. Szabálytalanul végeztek el egy szabaddobást a franciák, így mi támadhatunk, de Mezei Tamást ma már sokadjára szerelték a védők. Mindkét kapus védett 1-1 lövést, a franciáknak ez azt jelenti, hogy tíz perc kellett az első hárításhoz a mérkőzésen.

Manhercz Krisztián törte meg a gólcsendet, nagyon ravaszul úgy dobta a jobb alsóba a labdát, hogy nem is arra nézett! Szép bejátszást követően Alexandre Camarasa néhány méterről válaszolni tudott. Camarasa ellen viaskodott Vámos, ötméterest ítéltek a bírók. Mehdi Marzouki bezúdította a jobb fölsőbe a labdát, 7-3.

Egy ideje nem jöttek a jó megoldások támadásban, Vámos azonban megelégelte és amint labdához jutott tüzelt: a kapuba. Hibák mindkét oldalon, főleg rossz beadások, de amikor végre Mezeihez eljutott, a magyar center a kapusba csavart. Időt kértek a franciák. Jót tett nekik, Marzouki kapufás góljával már négynél járnak a franciák, időt kért a magyar kapitány is.

Első negyed

Erdélyi Balázs volt a gyorsabb, a mieink vezethetik az első támadást, ám lövésig nem jutottunk el. Túloldalon a franciák lövése pontatlan – nem úgy Vámos Mártoné, akit megszorongattak, de így is a jobb felsőbe vágta a labdát. Erdélyi is megszerezte első gólját a következő támadásból: szépen a rövidbe lőtte pattintva a labdát. Ezután Nagy Viktor védett szépen, majd a túloldalon Varga Dénes rettentően magabiztosan lőtt a jobb felsőbe. Pár perc alatt 3-0-ra vezetünk.

Vámos szépen labdát lopott, majd a támadás végén saját maga lőtt a jobb alsóba, a kapus csak beleérni tudott – időt kértek a franciák. A franciák támadásából nem született gól, Zalánki Gergő viszont jobb szélen, nehéz szögből kilőtte a hosszú alsót. A franciák kapust cserélnek inkább, de sokra nem mentek vele, Zalánki ugyanúgy bevágta a labdát ellene is, igaz ezúttal a rövidbe.

Emberelőnybe kerültek a franciák, kicsit bátrabban is adogattak, végül Michal Izdinsky kíméletlenül kipókhálózta a jobb fölső sarkot. Éledeznek a franciák, de szerencsére a centerezést követően nincs újabb francia gól. Märcz Tamás időt kér, 20 másodperc maradt a játékrészből, semmire sem volt elég. Magabiztos magyar fölény eddig.

Előzmények

Egy győzelemmel és egy döntetlennel vezeti csoportját a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ausztráliát tíz góllal sikerült felülmúlnia a mieinknek, míg a nagy rivális olaszokkal egy parázs rangadón 9-9-es döntetlen született. A magyar csapat tehát jó formában készülhet a csoport utolsó helyén két vereséggel szerénykedő Franciaország ellen.

A franciák legyőzése után a csoport második mérkőzése is fontos lesz majd a számunkra, ugyanis a kvartett harmadik helyezettje elleni eredmény dönt majd a csoportelsőségről – vagyis ha az olaszok kevesebb, mint tíz góllal győzik le Ausztráliát, a magyarok végeznek az élen. A statisztika mellettünk szól egyébként, az elmúlt években ugyanis Olaszország maximum nyolc góllal tudta legyőzni az ausztrálokat.

Csoportunk másodikja az A csoport harmadikjával (várhatóan Kazahsztánnal) lesz kénytelen plusz meccset játszani vasárnap 15 órától – ezzel ellentétben a győztes viszont legközelebb kedden 16.10-kor száll medencébe, hogy az elődöntőért meccseljen. Utóbbi esetben a C csoport 3. helyezettjének és a D csoport másodikjának párharcából kapunk győztest, itt Spanyolország és Oroszország tűnik valószínűnek.

A célunk, hogy legyőzzük a franciákat, lehetőség szerint jó meccsel, jó játékkal, a saját játékunkat építve és még fejlődve is. Abba, hogy az ausztrálok mit játszanak az olaszokkal, nem nagyon tudunk beleszólni. Azért amit az ausztrálok ellen játszottunk, elég lehet, hogy csoportelsők legyünk. Ha mégsem így lesz, az sem probléma, szerintem a másik ágon lévő csapatokkal is fel tudjuk venni a küzdelmet

–  nyilatkozott a Vlv.hu-nak Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Közvetlenül a találkozó előtt arról beszélt Märcz Tamás, hogy nehéz mérkőzésre számít a franciák ellen, különösen a támadójátékukat méltatta, megemlítve, hogy az olaszoknak is sok gólt dobtak (kilencet).

Olvasói sztorik