Vizes vb hírek

Gerendás Györgyöt elragadta a hév: „Egy kurva másodperc van!”

Régen hallottam egyszerre annyi embert jóízűen felnevetni, mint szerdán este a Margitszigeten a budapesti vizes világbajnokságra kialakított szurkolói zónában.

Aki a tévéképernyőn keresztül látta a döntetlennel záruló magyar-olasz férfivízilabda csoportmeccset, tudja, aki nem, annak elmesélem röviden a történetet.

A negyedik negyedben 9-8-as olasz vezetésnél Marcz Tamás szövetségi kapitány 5 a 4 elleni emberelőnynél időt kért. A szituációt bonyolította, hogy a játékvezetők előbb egy páros kiállítást ítéltek meg, így a húsz másodperces büntetés leteltével mindkét együttesbe visszatérhetett egy-egy játékos.

Igen ám, de a magyar pólósnak a saját térfeléről kellett volna felúsznia az ellenfél kapuja elé, ami értelemszerűen azt jelentette, hogy az idő alatt 5 az 5 ellen támadhattunk volna.

Marcz Tamás a kiélezett helyzetben hideg fejjel, higgadtan adott utasításokat a tanítványainak, amikor belépett a képbe Gerendás György másodedző, és vehemensen annyit mondott:

Figyelj, egy másodperc van! Egy kurva másodperc van!

– utalva rá, hogy a páros kiállításból ennyi maradt hátra.

 

A margitszigeti szurkolói zónában a vb alatt – részben a magyar érintettségű vízilabdameccsek egyoldalúsága miatt – nem volt még ilyen jó, feszült, és igazi világeseményhez méltó a hangulat, de ez az egy mondat mindenkit kizökkentett az heves körömrágásból és őszintén kacagott fel a több ezer szurkoló.

Félreértés ne essék, minden tiszteletünk az olimpiai bajnok Gerendás Györgyé, aki példaértékű sportember, és mint azt a fenti videó is bizonyítja, nála szenvedélyesebben kevesen viszonyulnak Magyarországon a sportághoz.

Arról nem is beszélve, hogy aranyköpése nemcsak több százezer magyar arcára csalt mosolyt, hanem gyakorlatilag pontot is ért a magyar válogatott számára, mert az ominózus támadásból sikerült kiegyenlítenünk, az eredmény pedig a hátralévő időben nem változott.