Vizes vb hírek

Nem hozott döntést a magyar-olasz vízilabda-csata

Férfi vízilabda, B csoport, 2. forduló:

Magyarország-Olaszország 9-9 (4-4, 2-1, 1-3, 2-1)
gól: Varga Dénes 3, Vámos Márton 3, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, Manhercz Krisztián ill., Alessandro Nora, Vincenzo Renzuto 3, Michael Bodegas, Francesco di Fulvio 2, Cristiano Mirarchi, Nicholas Presciutti

Negyedik negyed

Nem sikerült negyedjére sem elhozni a labdát, de szerencsénkre di Fulvio lövőkedve nagyobb, mint a pontossága, mellé dobta a labdát. Mindenkin érezni a feszültséget, sok a hiba mindkét oldalon, így a gólok is elmaradtak. Nagy Viktor két védése is kellett, hogy ne menjen el kettővel az olasz válogatott. Közben Gór-Nagy hatalmas bunyóba keveredett Matteo Aicardival, de valamiért csak a magyart állítják ki. Ezután kettős emberhátrányba kerültünk, így a centerezést sem tudtuk kivédekezni, 7-9 oda, hiába reklamál az egész magyar csapat.

Vámos végre megtöri a gólcsendet egy hatalmas bombával, egy gólra feljöttünk három és fél perccel a vége előtt. Öt a négy elleni játék volt egy pillanatra, óriási csata alakult ki a vízben, inkább időt kért Märcz Tamás. Vámos kapott labdát és kíméletlenül bevarrta a bal fölsőbe, kicsit több, mint két perc van hátra a meccsből.

Török Béla kipontozódott, pedig legalább annyit kapott, mint amennyit adott. Campagna kihasználta azonnal az időkérését. Húták a támadást az olaszok ameddig lehetett, de Nora hosszú alsóba szánt lövését megfogta Nagy Viktor! Mezeit elnyomja a túlerő, egy perc maradt és jönnek az olaszok, de tökéletes a magyar blokk – maradt 40 másodperc egy győztes gólra!

Felállva tapsol és biztat a közönség, de ennek ellenére sem fújja le a bíró az olaszok szabálytalanságát, mindenki prült tempóban úszik a magyar kapu felé, páros kiállítás után 3 másodperce volt az olaszoknak gólt lőni, Erdélyi azonban belenyúlt, így marad a 9-9.

Harmadik negyed

Sajnos megint di Fulvio volt gyorsabb, 3-0 a ráúszásokban az olaszoknak, azonban elveszítik a labdát, így az első lövést mi adhattuk le a frissen beálló reaktivált Stefano Tempestinek – a rutinos kapus védett ugyan, de a sarokdobás utáni emberelőnyt Manhercz Krisztián a jobb alsóba vágja. Mindkét oldalon hibáztak a támadók, majd Renzuto már harmadjára lő a rövid alsóba. Már a visszaúszásnál emberelőnyt ítélnek az olaszok javára, így Campagna időt kért. Bodegasnak centereztek, de a védő szorításában nem tudott gólt dobni.

Visszaesett a magyar válogatott támadójátéka, az olaszoké sem volt éppen ellenállhatatlan, de di Fulvio lövése így is a hosszúba vágódott, ismét egál van. Hiába kért időt Märcz Tamás, elrontottuk a támadást, megszerezték az emberhátrányban védekező olaszok a labdát, szerencsére di Fulvio pocsék lövése nem fenyegette a kaput.

Tempesti eszén nem sikerült túljárnia a magyar csapatnak, azonban Renzuto megtette azt a szívességet, hogy kipontozta magát. Erdélyi zseniális labdaszerzés után meg sem állt az olasz kapuig, de csúnyán kapu fölé dobta a labdát. Ebben sokkal több volt. Öt másodperccel a vége előtt Nicholas Presciutti jobb szélről a jobb alsóba vágja a labdát. Hátrányból kezdjük az utolsó játékrészt.

Második negyed

A második negyedben is az olaszoké a ráúszás, Gór-Nagy Miklóst azonnal kiszórják a bírók, Renzuto lövéséről lemaradt a blokk, hátrányban a mieink. Mezei tűnt el a víz alatt, amiért büntetőhöz jutottunk, Varga Dénes pedig nem hibázott, újra egyenlő az állás. Eladták az olaszok, Vámos a víz alá került egy gyors indítás után, de valamiért mégsem miénk a labda. A közönség fütyül, mintha nem is Magyarországon zajlana a mérkőzés.

Nagy Viktor bravúrral véd, nem sokkal később az olaszok centere szabáltyalankodott, így jöhetnek a magyarok, ráadásul emberelőnyben – Märcz Tamás gyorsan időt is kért. Hosszasan adogatott a magyar csapat, végül Varga Dénes középről bevágta a jobb alsó sarokban, a mérkőzés folyamán először, a mieink vezetnek! Nagy Viktor is kezd ráérezni, Figlioli lövését fogta a magyar kapus.

Ezután sok-sok hibával játszottak a csapatok, a támadásokban rendre szabálytalanságok történtek, lövésig csak az olaszok jutottak, de nem találtak kaput. Az óriási víz alatti birkózások után Hárai Balázst és Andrea Fondellit is piros lappal végleg kiállította a bíró. Az olaszok mindent bevetnek, birkóznak, ütnek, színészkednek – Vámos lövése nem is lett pontos. Nincs egy perc vissza, amikor Campagna időt kér.

Di Fulvio lövése a kapufán csattant, Nagy Viktor Manhercz Krisztiánt indítja, de nincs idő támadni, vezetünk a mérkőzés első fele után.

Első negyed

Elindult a mérkőzés, a ráúszásban Francesco di Fulvio éppenhogy, de sajnos legyőzte Erdélyi Balázst, így a kékspakás olaszok vezethetik az első támadást. Hosnyánszky Norbert kiállítását azonnal gólra váltja Olaszország. Sajnos a magyar támadás nem hozott gólt, ellenben Vincenzo Renzuto rövidre adott lövése becsorog. Az első magyar gól kettős emberelőnyből született: Varga Dénes szerezte Vámos Márton passzából.

Hibák mindkét oldalon, Figlioli kihagyott egy óriási ziccert – ejtése túl magas volt – így Vámos bombája azt jelentette, hogy kiegyenlített a magyar csapat. Sokáig nem örülhettünk sajnos Michael Bodegas behúzta a labdát egy gyors centerezést követően. Hárai Balázsról nem egy védőt kiállítottak a bírók, kicsit több, mint 3 perccel a vége előtt a góllövők közé is feliratkozott, remekül csavart a kapuba.

Előbb Nagy Viktor, majd a kapufa mentette meg a mieinket a góltól, harmadjára viszont di Fulvio nem kegyelmezett, ismét előnyben az olaszok. Egy villámgyorsan elvégzett szabaddobás után Mezei Tamás a kapuba talált, ám a játékvezetők elvették a találatot, amiért rossz helyről végezte el Erdélyi a szabaddobást. Időt kért Alessandro Campagna 44 másodperccel a negyed vége előtt, ám Alessandro Nora lövése a kapufán csattant, ezt követően azonnal időt kért a magyar kapitány is. 24 másodperc maradt a negyedből.

Zalánki Gergő higgadtan az olasz kapus válla fölött bevágta az egyenlítő gólt hét másodperccel a játékrész vége előtt. Gólgazdag lett az első negyed.

Előzmények

Az első csoportmérkőzésen magabiztos győzelmet aratott a magyar vízilabda-válogatott hétfőn. A nagy erőpróbára azonban szerda este kerül sor: az olimpiai bronzérmes Olaszországot, kell megvernie a mieinknek.

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a mérkőzést megelőzően úgy fogalmazott, az olaszok nagyon fegyelmezett vízilabdát játszanak, ezért a magyar csapatnak nehezebb dolga lesz, mint két nappal ezelőtt Ausztrália ellen. Beszélt arról is, hogy a margitszigeti hangulat miatt irigyli a magyar csapat tagjait, mert ilyen közönség előtt játszani felemelő érzés, nagy pluszt adhat, és nem is tudja, “ki lehet-e kapni, vagy ki szabad-e kapni

Az olaszok 18-9-re győzték le Franciaországot a csoport nyitómeccsén, így ellenfelünk is remek formában készülhet a második fordulóra. Märcz Tamás a mérkőzés előtt nagyon higgadtan nyilatkozott, szerinte az olasz csapatot az sem fogja megzavarni, hogy több változtatást kellett eszközölniük a keretben – bár ha így lesz, azt mindenképpen ki kell használni.

A magyar csapatot is érte kellemetlenség a szerdai nap folyamán, a Hilton Hotelt ki kellett üríteni elektromos probléma miatt.

A csoport másik mérkőzését már lejátszották: Ausztrália nyert Franciaország ellen egy góllal (11-10). Ennek döntetlen esetén lehet jelentőssége, ugyanis amennyiben döntetlennel ér véget a szerdai rangadó, a csoport harmadik helyezettje elleni eredmény dönthet – vagyis ebben az esetben az olaszoknak több, mint 10 góllal kellene nyerniük Ausztrália ellen az utolsó fordulóban a csoportelsőséghez.

Olvasói sztorik