Vizes vb hírek

„Értelmetlen, amit Hosszú Katinka csinál”

Petrov Iván, Jakabos Zsuzsa edzője kritikus hangnemben nyilatkozott a háromszoros olimpiai bajnok versenyszámválasztásáról, illetve az úszóválogatottban jellemző hangulatról.

Petrov Iván kifakadt. Aki még nem találkozott a nevével, ő az a győri úszóedző, aki egy ideje többek közt Jakabos Zsuzsát készíti fel.

Petrov Iván

a fiatal úszóedző-generáció tagja, az egyik legtehetségesebbnek mondják.

Petrov Iván Jakabos Zsuzsával (Forrás: musz.hu)

A Magyar Úszó Szövetség rendszerváltásáig, 2017. január 8-ig, ő vezette az utánpótlás bizottságot, majd az új elnök, Bienerth Gusztáv átszervezéseinek áldozata lett. Mint a Győri Úszó SE vezetőedzője, ettől még tagja maradt a szövetség edzői bizottságának és amióta Sós Csabát szövetségi kapitánynak nevezték ki, a köztelevízióban – például az országos bajnokság idején – ő vette át a mesteredző szakkommentátori helyét.

A riói olimpia előtt, alatt a színfalak mögött abból akadt feszültség, hogy Hosszú Katinka 200 pillangón is nevezett az olimpiára, így Jakabos mögötte és Szilágyi Liliána mögött harmadikként már nem tudott a kedvenc számában rajthoz állni. Aztán Hosszú visszalépett a 200 pillangótól, így ezen a távon csak egy magyar versenyezhetett, Jakabos pedig hoppon maradt.

Nagyon hasonló a helyzet most, a vizes világbajnokság 200 pillangó selejtezője előtt egy héttel. Petrov azt nyilatkozta a Nemzeti Sportban:

„Örülök, hiszen öt versenyzőm állhat rajthoz, de egyúttal búslakodom is, mert Jakabos Zsuzsa újfent nem úszhat 200 pillangón. Értelmetlen, amit Hosszú Katinka csinál. Nehéz ezt lelkileg kezelnie egy versenyzőnek, nem is lehet, úgy pláne nem, hogy az elmúlt három évben nem győzte le Zsut. Nagyon várom már, hogy megtörténjen sportágunkban a generációváltás, a fiatalok előtt ugyanis nagyon rossz példa áll: versenyzők, edzők köszönés nélkül mennek el egymás mellett…”

Súlyos szavak, szó, mi szó. Fel is hívtuk az edzőt, hogy megkérdezzük, mire gondolt pontosan. Nem lehetett a szavába vágni.

A sport nem arról szól, hogy valaki megver másokat. Az ideálok nem sportolók, hanem sportemberek, akik nemcsak fizikálisan, hanem az alapvető emberi értékekben is előttünk, közönséges honpolgárok előtt járnak. Nem elég egy adott téren felülmúlni másokat, gyorsabban úszni versenytársainknál, hanem az élet minden területén példakép kell legyen az ember. Ezt a magatartási példát hiányolom a sportban egyre több helyen.

Példának okáért azt a lájkvadász majomparádét, amit Floyd Mayweather és Connor McGregor művel, nehezen tudnám bármilyen szinten követendőnek nevezni. Ugyanakkor Roger Federer vagy Szilágyi Áron valóban példakép tud lenni, emberként, sportemberként. Amikor a londoni olimpián a faluban mozogtunk, Kemény Dénes vízilabdásait – háromszoros címvédőként – nem lehetett megelőzni köszönésben.

Netanyában az ifjúsági Európa-bajnokságon öröm volt magyarnak lenni. Nem elsősorban azért, mert 11 aranyérmet szereztünk, hanem azért, mert ott igazi közösséget alkottak a magyar edzők és a versenyzők. Az igazi siker az lesz, ha ezt a felnőtt válogatottba is át tudjuk ültetni, de nem esnék abba a hibába, hogy másokra mutogatok.

Nincs olyan, hogy „mások”. Én vagyok, te vagy, azaz mi vagyunk, és cselekedeteink összessége az, ami ezt a közösséget meghatározza. Egyébként Hajrá Magyarország!

– mondta Petrov Iván szinte egy szuszra.

Íme egy ízelítő arról, milyen volt a magyar csapat hangulata az ifi Eb-n.

Hogy vélekedik minderről a szövetségi kapitány?

A január 25. óta regnáló szövetségi kapitány, Dr. Sós Csaba amondó, hogy ami az olimpián történt, tényleg nem volt szerencsés, de már történelem. A július 26-án esedékes 200 pillangó selejtező (a döntő másnap lesz) kapcsán elmondta, a világbajnokság előtt Jakabos Zsuzsának és Hosszú Katinkának századra megegyező kvalifikációs ideje volt. Való igaz, hogy Katinka egy ideje nem győzte le Zsuzsát 200 pillangón, ellenben ő már volt ebben a számban vb-bronzérmes (2013-ban Barcelonában), továbbá három olimpiai bajnoki arany és egy ezüst után talán megadható neki a döntés joga.

Azt kértem Katinkától, úgy válasszon a számok közül, hogy a lehető legtöbb aranyat, érmet nyerje. Katinka ennek szellemében döntött, nem pedig azért, hogy bárkivel is kitoljon. Ami a felvetés második részét illeti, abban egyetértek Ivánnal. Én is ott voltam Netanyában, az a fajta együvé tartozás, együttgondolkodás, egymás biztatása korábban tényleg nem volt jellemző. Felemelő, rendkívüli érzés volt átélni ezt

– mondta a kapitány. Sós elárulta azt is, ha a program és Hosszú Katinka erőállapota azt kívánja, hogy bármelyik előzetesen vállalt versenyszámban visszalépjen a jobb eredmény érdekében, úgy most is meg fogja tenni. A versenyprogram és az ellenfelek formájának megismerése után az is lehet, hogy idén ezt nem pillangóban, hanem háton teszi meg.

A kapitánynak nyilván igaza van. Az úszás egyéni sport, ahol az egyéni érdek dominál. Ezért Hosszú Katinka semmiképp sem Jakabos Zsuzsa ellen hozza meg a döntéseit, hanem saját maga érdekében.

Ellenben ha csapatról, váltóról van szó, ott háromszoros olimpiai bajnokunk is igazi csapatemberré válik. A 24.hu úgy tudja, vállalta, ha bármelyik váltó bejut a döntőbe, bármilyen erőállapotban is lesz éppen, mindenképp úszni fog a csapatért. Még ha éremre semmi esély, akkor is.

Olvasói sztorik