Vizes vb hírek
Budapest, 2015. január 11.Hosszú Katinka úszónó és férje, egyben edzője, Shane Tusup Budapesten 2015. január 10-én. Az úszónő 2014-ben öt világrekordot állított fel, hat Európa-bajnoki érmet (közte három egyéni aranyat), 68 világkupa-érmet (közte 51 aranyat) szerzett, 122 győzelemmel ő vezeti a vk-történet örökranglistáját. Tavaly elnyerte a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) az év legjobb női úszójának járó elismerését, Magyarországion év legjobb női sportolója lett és a Figyelő gazdasági hetilap első alkalommal neki ítélte Év Embere díját.MTI Fotó: Kovács Anikó

Udvariasan beszóltak Hosszú Katinkáéknak

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 07. 17. 11:10

Korábban a témában:

Hosszú Katinka nemrég bejelentette: megalakult a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS, ami a sportolók érdekvédelmét látja majd el. Azt írta közleményében: hosszú idő után végre megszólalhatnak és meg is fognak, mert “az úszás ők maguk”.

14 olimpiai bajnok állt Hosszú Katinka oldalára
Érdekvédelmi szervezet alakult, amelynek már több mint 30 tagja van. Elvárják, hogy a FINA egyenrangú félként tekintsen rájuk.

A tagok listáját is közzétette, ezen több mint 30 név szerepel, köztük 15 olimpiai bajnok. Olyan sztárok csatlakoztak Hosszúhoz, mint a dán Jeanette Ottesen, a brit Adam Peaty, a japán Koszuke Hagino, a svéd Sarah Sjöström, vagy épp a holland Ranomi Kromowidjojo.

SwimVortex című szaklap ugyan állította, nem is csatlakozott annyi versenyző, amennyit háromszoros olimpiai bajnok mondott, pusztán csak érdeklődést mutattak, Hosszú viszont cáfolta a lap állítását.

Újabb csavar az ügyben, hogy a nemzetközi szövetség Sportolói Bizottsága (SB) a napokban Hosszú Katinkához hasonlóan nyílt levelet írt, amelyet a swimswam.com közölt vágatlanul.

A FINA Sportolói Bizottsága

Jihong Zhou – Elnök
Thiago Pereira – Alelnök
Penny Heyns – Tiszteletbeli titkár
Virginie Dedieu
Malick Fall
Feltham Aaron
Martina Moravcova
Patrick Murphy
Aaron Peirsol
Alexander Popov
Camelia Potec
Laura Aleida Sanchez Soto
Petar Stoychev
Miyako Tanaka-Oulevey
Britta Kamrau
Vladimir Salnikov

A levelet az ötszörös olimpiai és tízszeres világbajnok amerikai Aaron Peirsol jegyzi az SB nevében.

A levél kiemeli, fontos, hogy a sportolók hallassák hangjukat. Ugyanakkor anélkül, hogy állást foglalna Hosszú Katinka új szervezete mellett, vagy ellene hangsúlyozza, “a Sportolói Bizottság egy már régóta működő testület, amely hatékony és eredményes csatorna a versenyzők kollektív hangjának megfogalmazására”.

A levél udvarias formában azt üzeni az úszóvilágnak: Hosszú új szervezete tök fölösleges, mert 25 éve létezik már egy olyan testület, amely megfelelően képviseli az úszók érdekeit.

A FINA 1992-ben alakította meg az SB-t, amely négy évente választja újra tagjait. A jelenlegi bizottság 2013 óta működik és éppen Budapesten döntenek az új tagok kilétéről.

Megjegyezzük, Hosszú és férje, Shane Tusup fejében minden bizonnyal nem csak egy “újabb szakszervezet” megalakítása fogalmazódott meg. Hogy mi pontosan, arról itt olvashat bővebben:

Hosszú Katinka: a csík húzza a repülőt
Olimpiai bajnokunk és edzője-férje sakknagymesterekre jellemző módon gondolkozik előre. Íme a Hosszú-közlemény valódi üzenete.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.