Vizes vb hírek

Vajon Hosszú Katinka átvenné Gyárfás Tamástól a vb-érmet?

Nem kis háború dúlt a szövetség korábbi elnöke és háromszoros olimpiai bajnoknőnk között, de még akadhat olyan élethelyzet, ahol kezet foghatnának. Interjú.

Milyen arányban oszlik meg az energiája az úszás és az egyre szaporodó üzleti ügyek, vállalkozások között?

Sokszor nem könnyű összeegyeztetni az edzéseket, a cég ügyeinek intézését és a szabadidőmet egymással. Shane-nel rengeteget dolgozunk, de nem érezzük ezt tehernek, hiszen minden, amit csinálunk értékes dolog számunkra. Néha azért jól esik lazítani, kettesben lenni vagy elmenni egy jó filmet megnézni a moziban, bár van, amikor a fáradtság győz és a film közepétől én már alszom.

Facebook-oldala jobbára motivációs üzenetekkel van tele. Ön miből meríti az indíttatást és a külső szemlélő számára kiapadhatatlannak tűnő energiát?

Nagyon egyszerű dolgokkal motiválom önmagam. Tulajdonképpen maga a fejlődés lehetősége, a határaim feszegetése is elég ahhoz, hogy jobban odategyem magam egy-egy edzésen. Emellett Shane is sokat segít abban, hogy megőrizzem a lelkesedésem olyan helyzetekben is, amik kihívást jelentenek. Amikor az ember szenvedéllyel és hittel képes csinálni valamit, mint én az úszást, és hajlandó küzdeni azért, hogy napról napra jobb legyen, akkor az élet szép lassan sikerekkel, jó dolgokkal ajándékozza meg és olyan lehetőségeket sodor elé, amikről azelőtt csak álmodott.

Hosszú Katinka, a motivátor

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő április 1-én inspirációs előadással áll színpadra a Papp László Budapest Sportarénában. Alább a válasza a miértre.

“Amióta az eszemet tudom, sportolók között vagyok. A nagypapám tanított meg úszni, ő volt az első edzőm, édesapám pedig profi kosárlabdázó volt. Nagyon korán megtanultam, mit jelent az elszántság, a kemény munka és küzdeni azért, hogy a lehető legjobbat kihozzam magamból.

Az emberek jelentős része nincs tudatában annak, milyen lehetőségek rejlenek bennük. Sokszor kívülről várják a változást, külső tényezőktől teszik függővé, pedig a leghatékonyabban az ember saját elhatározásából és kemény munkájából születnek a megoldások.

Fél órában nehéz lesz konkrét dolgokat „tanítani” a jelenlévőknek. 

De azt szeretném, hogy miután az emberek hazamennek a Wake-Up Dayről, kezdjenek neki valaminek, amiben örömüket lelik, ami által fejlődhetnek. Teljesen mindegy, hogy ez egy közös program a családdal, vagy plusz kör a futópályán, esetleg egy órával több gyakorlás valamilyen hangszeren. A lényeg az, hogy tegyenek valamit magukért, ami sikerélménnyel tölti el őket.

Azt mindenképp szeretném átadni a közönségnek, hogy nincs lehetetlen!”

Apropó Shane! Hogyan éli meg a férje medenceparton mutatott viselkedését érő kritikákat?

Az utóbbi években megtanultuk kezelni, de nyilvánvalóan egy hozzám közel álló személyt ért kritika engem is mélyen érint, sőt gyakran jobban hat rám, mint Shane-re. Igyekszünk csak az építő jellegű kritikákra odafigyelni és beépíteni őket a munkánkba.

Mit szól a szaporodó negatív véleményekhez, amelyeket a Darnyi-ügy, a vízfelület-ügy, a Duna Aréna használata miatt kapott?

Nagyon sok valótlanság látott napvilágot a sajtóban, sok elvtelen támadás ért minket, és klubunkat, az Iron Aquatics-ot. Ezek nagy többsége kifejezetten egyoldalúan mutatta be a vélt tényeket. Mindig nyitottan álltunk hozzá a sajtómegkeresésekhez, de ezek száma a fenti kérdéseket illetően lecsökkent. Ennek az okát nem tudom, de egyértelműen hangulatkeltésnek értékelem őket, ami előtt értetlenül állok.

A Duna Aréna egyelőre csak a közbeszéd tárgya, de bő három hónap múlva a földkerekség legjobb úszóival lesz tele. Mit jelent Önnek a budapesti világbajnokság?

A sportoló életében az olimpia után a legnagyobb esemény a világbajnokság. Óriási dolog, hogy idén Budapesten versenyezhetünk ezen a rangos eseményen. Hazai közönség előtt részt venni egy világversenyen minden sportoló számára hatalmas megtiszteltetés, ez alól én sem vagyok kivétel.

Gyárfás Tamást lemondása előtt Ön terelte zsákutcába. Tiltakozna, ha a FINA magyar alelnöke adná át valamelyik érmét a budapesti világbajnokságon?

Ezt a kérdést nem kommentálnám.

Rióban űridőt úszott 400 vegyesen. Ebben a versenyszámban van még fejlődési lehetősége?

Sosem lehetek teljesen elégedett, hiszen mindig van mit tanulnom. A pillangó egyre jobban megy, eddig talán az volt legkevésbé az erősségem a vegyes úszásnemei közül. Alig várom, hogy a nyári világbajnokságon a vegyes számaimban is sikerüljön előre lépni, és javítani az eddigi időeredményeimen.

Eddig vegyes specialistának tartották, Rió óta már 100 háton is a világ legjobbja. Melyik úszásnemben lát még éremszerzési lehetőséget?

Évről évre, versenyről versenyre, edzésről edzésre folyamatosan azon dolgozunk Shane-nel, hogy a legjobbat tudjuk kihozni belőlem. A mozgásokon mindig lehet még csiszolni, mindig van mit finomítani minden úszásnemben. Az, hogy milyen számokra koncentrálunk és lesz e bármilyen változás, az egyelőre maradjon a mi titkunk.

Az eddigi kettő után lesz-e harmadik könyve, amelyből a szurkolók betekintést nyerhetnek az olimpiát megelőző időszakba?

Igen, készülök egy új könyvvel, ami betekintést enged a szurkolóknak a felkészülésbe. A megjelenés dátuma még egyelőre titok, de komolyan gondolkodunk a jelenlegi két kötet angol nyelvű kiadásában is.

Olvasói sztorik