Vizes vb hírek

Hét magyar a FINA vezető testületeiben

Újabb sportdiplomáciai siker született a budapesti világbajnokság utolsó FINA Bureau ülésén, amelyen kijelölték a következő négy év bizottságait. A nemzetközi szövetség történetében először hét magyar kapott helyet a különböző testületekben.

Gyárfás Tamás a még javában zajló ülés közben e-mailen osztotta meg a vezérkar döntéseit a különböző szakbizottságokról.

Az elmúlt ciklus elején, 2013-ban Gyárfás Tamás mellett három magyar név szerepelt a listákon, ez a szám most hétre bővült, köszönhetően annak, ahogy a FINA elnöke már két napja kijelentette: Magyarország minden idők legjobb világbajnokságát szervezte az elmúlt két hétben.

A már korábban funkcióban lévőek közül dr. Kemény Dénes az edzőbizottság alelnöke lett, dr. Salamon Ferenc a Masters, Csurka Gergely pedig a Média Bizottság tagja maradt (őt hazai szövetségi jelölés híján, élve a szabályzatban rögzített jogával, a FINA Bureau külön döntéssel, saját hatáskörben nevezte ki).

Külön érdekességként álljon itt, hogy Csurka annak ellenére bizottsági tag maradt, hogy emlékezetes módon Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nem támogatta a jelölését.

Az úszók elnöke újabb érthetetlen döntést hozott
Csurka Gergely sajtófőnököt, az utolsó Gyárfás Tamáshoz köthető vezető beosztású szövetségi munkatársat is ellehetetlenítette Bienerth Gusztáv.

Gyárfás Tamás, a FINA végrehajtó bizottságának (Executive) tagja amellett, hogy a FINA Aquatics World Magazine főszerkesztője marad, mostantól a FINA Műúszó Technikai Bizottságot felügyeli a Bureau képviselőjeként.Új tisztségviselőként a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás bekerült vízilabda technikai bizottságba (négy év szünet után lesz ismét magyar tagja a sportág legfontosabb döntéshozó szervének), Petrov Iván pedig az edzőbizottság úszást felügyelő grémiumában kapott helyett, míg dr. Merkely Béla az orvosi bizottságban tevékenykedik a következő négy évben.

Olvasói sztorik