Vizes vb hírek

Kiütés: edzőmeccset csináltunk az oroszok elleni negyeddöntőből

Az első perctől dominálta az Oroszország elleni vb-negyeddöntőt a magyar férfi vízilabda-válogatott. Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert négy-négy, Manhercz Kristián három, Vámos Márton kettő, Hárai Balázs pedig egy góllal járult hozzá a kiütéses, 14-5-ös győzelemhez. Csütörtök este a világbajnokság elődöntőjében a Montenegrót meglepetésre legyőző görögök ellen folytatjuk.

Vízilabda, világbajnokság, negyeddöntő

2017.07.25, 20.30. Budapest, Hajós Alfréd Uszoda

Magyarország-Oroszország 14-5 (5-0; 3-1; 3-3; 3-1)

Gól: Varga (4), Hosnyánszky (4), Manhercz (3), Vámos (2), Hárai; Bugajcsuk (2), Nagajev, Derevjankin, Liszunov

4. negyed

1-3. perc: A ráúszásokat 3-1-re nyeri Oroszország, a meccset viszont nagyobb arányban elveszíti, az már biztosnak tűnik. Támadni – és védekezni – mi tudunk jobban, Varga Dénes be is varja negyedik gólját. Tizenkettő-négy, kiütésnek kiütés. Liszunov azért behúzza centerből az emberelőnyüket a túloldalon, “feljönnek” 12-5-re. De nem szeretjük, ha nyolc gólon belül van az ellenfél: Manhercz triplázik. 13-5.

3-5. perc: Zalánki mehet hamarabb zuhanyozni, és készülni a görögök elleni elődöntőre, miután kipontozódik.

5-8. perc: Az oroszok ikszedik kapufájukat lövik, de minket ez nem izgat, mi gólra játszunk – Hosnyánszky meg is lövi a tizennegyediket. Védőoldalon Török Béla is megy Zalánki és Gór-Nagy után, ő kipontozódik. Nagy Viktor még mindig zseniális, másfél perccel a vége előtt ismét nagyot véd. Fantasztikusak ezek a magyar srácok!

Az eredmény nem változott, megleckéztettük, kiütöttük az oroszokat: Magyarország-Oroszország 14-5

3. negyed

1-3. perc: A harmadik gyorsúszást már mi nyerjük, szép volt Zalánki Gergő, mi kezdhetjük a negyedet támadással és előnnyel. Sakk-matt! Hárai Balázs emelkedik ki a vízből, és helyez kapuba gyönyörűen. Majd az oroszok elhaló támadása után Manherczhez kerül a másik oldalon a labda, és könnyedén vágja kapuba. Edzőmeccset csinálunk a negyeddöntőből. Na, azért kapunk még egy gólt, ahogy kimondjuk, hogy edzőmeccs: Bugajcsuk lő el a blokkok mellett, 10-2.

3-5. perc: Varga Dénes meglóbálja négyszer, de “csak” felsőlécet talál. Gór-Nagy Miklós hátul kipontozódik, időt is kér gyorsan az orosz kapitány. Az előnyt Bugajcsuk váltja gólra, meglövik hát a harmadik találatukat. Ennyit lőttek nekünk az ausztrálok is, ugye.

5-8. perc: Derevjankin gyorsan betalál, a negyedet eddig 3-2-re az oroszok viszik, a meccs viszont 10-4, ide. Na de nem úgy van az: Hosnyánszki az ellentámadást követően meglövi saját maga harmadik, csapata 11. gólját.

Az eredmény már nem változik, nyolc perc van hátra, 11-4, ide.

2. negyed

1-3. perc: A második ráuszást is az oroszok nyerik, de azonnal kontrát fújnak a bírók, jöhetünk. Gólt nem lövünk, de hátul Nagy Viktor tartja az 5-0-s előnyt. A kapus és védelme a helyén, na majd most megszerezzük a hatodikat. Micsoda jóstehetség, Varga Dénes óriási gólt vágott ismét, bent a hatodik. A magyar gólra a negyedik kapufával válaszolnak az oroszok. De megszületik az első ellen gól: Nagajev vágja be kegyetlenül az emberelőnyt.

3-5. perc: Az egyperces gólcsendet egy orosz kiállítás és az azt követő magyar időkérés zárja. Az előnyt viszont nem tudjuk kihasználni, majd magyar oldalon is jön a kiszórás, és az orosz időkérés. Gól most sem születik.

5-8. perc: Nagy Viktor újabb védése azt jelenti, marad a 6-1. Pazar formában véd a magyar kapus. Az oroszok viszont ismét kivehetik a labdát a hálóból, újra Vámos Márton az elkövető. 7-1. Kis kapkodás itt, kis kapkodás ott – de mi jövünk ki jól belőle, Varga Dénes harmadik gólját szerzi, kiütést szimatolunk, 8-1 az állás.

A térfél mindkét végén parádézunk, 8-1-re vezet Magyarország a félidőben.

1. negyed

1-3. perc: A ráuszást az oroszok nyerik. Az első orosz támadás eredménytelen, mehetünk, sőt egyből emberelőnybe kerülünk. Az fórt kihasználjuk, a gólszerző Hosnyánszky Norbert. Az ellenfél tanácstalan, Nagy Viktor véd gyönyörűen. Gór-Nagyra fújnak kiállítást, jönnek az oroszok, de a lövés elakad, megyünk a 2-0-ért. Erdélyi a támadásunk végén kilövi az Uszodából a labdát, nem sikerült megduplázni az előnyünk. Nagajev lövését a túloldalon kiöklözi Nagy Viktor.

3-5. perc: Sajnos lejár a 30 másodperc, marad az 1-0. Rendben vannak a csapatok hátul. Egészen eddig a pillanatig: Varga Dénes messziről a rövidbe vágja a labdát, 2-0! Az oroszok időt kérnek. Az időkérés utáni emberelőnyt nem tudják kihasználni, nem hagyunk egy kicsi rést sem az ellenfélnek.

5-8. perc: Orosz kapufával, magyar szerencsével kezdődik az utolsó három perc az 1. negyedben. Ami itt nem megy be, ott bemegy: Manhercz Krisztián a blokk mellett dobta a rövidbe, sima 3-0 eddig. Mire feleszmélünk, 4-0. Hosnyánszky bombázta a labdát az orosz kapus szeme közé. Az újabb orosz kapufa után magyar emberelőny a túloldalon, de a figura előtt időt kér Märcz Tamás szövetségi kapitány. A figura kijött, Vámos Márton vágta be hat méterről az ötödik magyar gólt.

Az 1. negyedben nem esett több találat, 5-0-ra vezet Magyarország.

Előzmény

Märcz Tamás válogatottja csoportelsőként jutott tovább a négyeséből, így nem kellett plusz meccset játszania vasárnap délután. Az ausztrálokat tíz góllal, 13-3-ra simán vertük, majd jöttek a kőkemény olaszok, akikkel a 9-9-es döntetlen azt jelentette, hogy csak az utolsó csoportmeccsen dől el az első hely: akkor úgy volt, hogy ha az olaszok 11 góllal verik az ausztrálokat, övék a csoportelsőség. Ez nem történt meg, Alessandro Campagna csapata csupán nyolc góllal, 13-5-re diadalmaskodott. Mi a franciákat simán, 13-7-re vertük még előtte.

A Hajós Alfréd Uszoda minden egyes magyar meccsen tele volt, 7500-an szurkoltak a mieinknek. Így lesz ez az oroszok ellen is.

Oroszország a világbajnokságot 15-8-as sikerrel kezdte Japán ellen, majd kétgólos vereséget szenvedett a nagyszerű erőkből álló horvátoktól. A harmadik meccsen az Amerikai Egyesült Államokat sem sikerült legyőzni, 14-11-es vereség lett annak a mérkőzésnek a vége oroszok szempontból.

Jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a csoport harmadik helyén mégis továbbjutottak, és az oroszok nagy meglepetésre legyőzték Spanyolországot vasárnap – így kvalifikálva a magyarok elleni kedd esti negyeddöntőbe.

Arról már korábban mi is írtunk, hogy a magyar-orosz vízilabda párharc számunkra miért oly’ kedves: 2000-ben, a sidney-i olimpián a sikerkorszak az oroszok elleni döntővel kezdődött.

Oroszok elleni győzelemmel indult az aranykorszak
A magyar vízilabda legutóbbi aranykora éppen egy oroszok elleni meccsel indult. A sydney olimpiai döntőben 13-6-ra nyert Kemény Dénes csapata, Vári Attila álomgólt lőtt.
Olvasói sztorik