Vizes vb hírek

Vízilabda: Kikapott a női válogatott Kanada ellen

Női vízilabda, negyeddöntő

Magyarország – Kanada 4-6 (0-1, 4-3, 0-1, 0-1)
Gól: Szilágyi Dorottya, Czigány Dóra, Illés Anna, Takács Orsolya ill., Monika Eggens 5, Emma Wright

Negyedik negyed

A ráúszásunk hibátlan, Szilágyi négyből negyedjére is elhozta a labdát, ám Gaudreault védte lövését. Joelle Bekhazi kapu mellé lőtt, majd Szilágyi – már megint – kapufára bombázott, majd Antal Dóra egy gyors akció végén négy méterről kapu mellé pattintott. A kanadai csapat több hibát vétett, alig volt néhány helyzete a meccsen. Ugyanakkor az összes figuránk végén Gaudreault kezében landolt a labda. Takács Orsolya és Christine Robinson is kipontozódott.

Három perccel a játékrész vége előtt Illés Anna lövését védte nagyszerűen a kanadai kapus. Kettős emberelőnybe kerültek a juharlevelesek, végletekig kijátszották a helyzetüket, majd Emma Wright kilőtt a bal fölső sarkot. Bíró Attila időt kért, nagyon gyorsan kéne egy gól!

Letelt a támadóidőnk, nem lőttünk kapura, de elszórakozta helyzetét Kanada is, első lövésünk a blokkról jött vissza, majd Bujka ismétlése a lécen csattant. 19 másodperc maradt, két gól a hátrány és nincs nálunk a labda – kiestünk.

Egyetlen negyedben dobtak gólt a magyarok, sőt egyedül a második negyedben nem kaptak ki. Küzdöttek, de semmi sem jött be, a kanadaiak profi módon jutottak elődöntőbe.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Harmadik negyed

Szilágyi harmadszor is elhozta a labdát, az első támadásunknál azonnal elveszítettük a labdát. Két-két rossz támadást követően kanadai időkérés jött, jót is tett nekik Eggens már megint elszomorított minket, ezúttal bal szélen kapott egy labdát amit gyorsan a rövid fölsőbe lőtt.

Tóth Ildikó kapott labdát középen, de a túlerő víz alá nyomta. Hiába a nagy reklamálás, nem kaptuk meg a labdát. Egyre több a verekedés a vízben, a kanadaiak pocsék lövéssel próbálkoztak, de Keszthelyi Rita lövése is lelasult a blokkon. Jól védekeztünk, lövésig sem jutottak a tengerentúliak, ám Csabai lövése is picivel kapu fölé pattan. Már csak két perc van a negyedből.

Axelle Crevier durrantott kapu fölé, Pavlidisz majd felrobban. Bíró Attila időt kért a következő magyar támadás előtt. Emberfeletti küzdelem vette kezdetét, az emberelőny végén Gurisatti Gréta a kapusba lőtte a labdát. Megszerezte viszont a magyar védelem a labdát, 23 másodperc volt hátra a negyedből, Takács még rálőtte, de védett Gaudreault.

Nyolc percünk maradt megfordítani a negyeddöntőt!

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Második negyed

Ismét a magyaroké a ráúszás, az első támadás végén emberelőnybe kerültünk, Szilágyi Dorottya a bal szélen kapott labdát és jobb kézzel a bal fölsőbe zúdította a labdát. Végre megtört a jég! Eggens lövőkedvével sajnos nincs gond, a magyar blokkon éppen úgy pattant meg a labda, hogy védhetetlenül vágódott a magyar kapu jobb fölső sarkába.

Az ellentámadásból jött a válasz, Czigány Dóra a jobb szélről, jobb kézzel a jobb alsóba pattintott! Eggens megint lecsapott, Bujka és Szűcs Gabriella között pattintott Gangl Edina kapujába, egyelőre nincs ellenszerünk a kanadaiak ötösére… A mieink adogatása végén Szilágyi kapufát lőtt, de Eggens lövését ezúttal szépen védte Gangl.

Sok a hiba mindkét oldalon, a kanadaiak úgy tűnik, hogy elkapkodják a helyzeteiket, a magyar csapat inkább tanácstalannak tűnik. Megint Pavlidisz kért előbb időt, 1:28-cal a félidő előtt.

Beállt Illés Anna és ha már medencébe ugrott egyenlített is, középről, pattintva lőtt a kapu jobb oldalába. Ezután viszont már-már menetrendszerűen Eggens talált be, pont jókor vált le emberéről és közvetlen közelről ismét vezetést szerzett. Takács Orsolya azonban 16 másodperccel a vége előtt egalizált, mozgásával elhitette, hogy balra lövi, majd a jobba vágta!

Döntetlennel ért véget az első félidő.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Első negyed

A mieink nyerték az első ráúszást, de a Bujka Barbarának szánt beadást megszerezték a kanadaiak. A kanadaiak első lövése azonban gólt ért, Monika Eggens lövése csak megpattant Gangl Edina bal karján, de nem kifelé. Csabai Dóra kétszer is kapufát lőtt, majd Keszthelyi Rita lövését védte Jessica Gaudreault.

Ez eddig a kapufák meccse, eddig 5-2 a javunkra, a védekezésünk viszont eddig nagyon jó, két komoly blokkot is láttunk, Csabaitól, majd Antal Dórától. Nem akar megszületni az a fránya első magyar gól, öt perc után kilencszer próbálkoztunk, de hiába. Kanada sem lehet büszke a támadójátékára – talán pont ezért kért időt a szövetségi kapitányuk, Harisz Pavlidisz kevesebb, mint két perccel az első játékrész vége előtt.

Nem sokra mentek vele az ellenfeleink, egy gyengécske emelés után támadhattunk – volna, ha nincs a támadóhiba. Ezután a tengerentúliak kapufát dobtak, Bíró Attila pedig időt kért. Bujka kapott labdát, ám Gaudreault védeni tudott, sarokdobás után megkaptuk az első emberelőnyünket.

Rengeteget próbálkoztunk, de a masszív kanadai falat nem tudtuk áttörni…

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Előzmények

A női vízilabda-válogatott nagyon magabiztos teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, hiszen Japánt kilenc, Franciaországot elsöprő 19 góllal győzte le Bíró Attila csapata. A C csoport döntőjeként Hollandiával mérkőztek meg a magyar lányok, de azon a mérkőzésen is végig uralták a játékot Bujka Barbaráék.

Ellenfelünk, a kanadai válogatott Olaszország mögött második helyen végzett az A csoportban. Az olaszoktól simán kikaptak, Kínával szemben nagyon szoros meccsen nyertek a juharlevelesek, majd Brazíliát kiütve jutottak nyolcaddöntőbe. Megőrizte jó formáját a kanadai csapat az egyenes kieséses szakaszban is, Új-Zélandot 16-3-ra intézték el.

Olyan volt a világbajnokság első része, amilyennek szerettük volna. Egyre magabiztosabban játszottunk, győzelmet győzelem követett, jó lenne ugyanígy folytatni tovább

– summázta a világbajnokság eddigi történéseit Bíró Attila.

Amennyiben a magyar csapat hozza a “kötelezőt” a Spanyolország-Görögország párharc győztesével meccselhet a döntőért.

Olvasói sztorik