Vizes vb hírek

Kis hiányérzetünk lehet a női pólósok győzelme után

Fölényesen verte Japánt a női pólóválogatott a vizes vb-n. Sokáig remekelt a csapat, ám az utolsó negyedet elveszítette, és végül 11 gólt kapott, ami talán kicsit soknak tűnik. Igaz, ez még csak a bemelegítés.

Női vízilabda, csoportkör, 1. forduló:
Magyarország-Japán 20-11 (4-1, 8-3, 5-2, 3-5)
gól:
Bujka 5, Keszthelyi 4, Tóth 4, Szilágyi 2, Antal 2, Gurisatti 2, Czigány, illetve Jamamoto 4, Arima 4, Inaba 2, Kazama

Hozta a kötelezőt a női vízilabda-válogatott az első vb-meccsén: magabiztosan győzte le Japánt. Az első két negyedben minden stimmelt az ellenfél furcsa pólója dacára, sorra jöttek a magyar gólok, míg az ázsiaiak alig-alig lőttek kapura, és csak fórból találtak be.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A folytatásban a támadásvariációk gyakorlása, és a szigorú védekezés lehetett a cél, az utóbbi azonban nem teljesült igazán, a zárónegyedben például ötöt dobtak a japánok, és meg is nyerték a szakaszt. Bíró Attila szövetségi kapitány és Bujka Barbara is bosszús volt emiatt a meccs után.

Mindez azért is zavaró, mert a rendkívül fiatal, lényegében a tokiói olimpiára készülő japánokkal szemben hatalmas fizikai fölényben volt a magyar csapat, ám ezt nem tudta végig érvényesíteni a meccsen. Jó hír viszont, hogy elöl látványos gólokat szerzett a csapat, többen is csavarral sokkolták a japán kapust.

Első negyed

Az első ráúszásnál Szilágyi Dorottya hozza el a labdát, igen könnyedén. Bujka Barbara aztán gyors gólt szerez, becsavar egy kipattanót. Mindkét csapat eredményesen védekezik, mígnem Bujka lazán bepöccint egy másodikat. Szilágyi mesterien lövi ki balról a hosszú felsőt, 3-0. Egyelőre a japánok csak felérnek a kapuig, de már lövésig sem jutnak el. Aztán kisebb bravúr: Bujkát sikerül elsüllyesztenie a japán védőknek.

Az első negyed felénél Szilágyi is dupláz, utána jön az első magyar csere. Eredménytelen akciók mindkét oldalon, a vendégek eljutnak egy kapufáig, aztán emberelőnyhöz is jutnak. És Jamamoto a fórból betalál, 4-1. Kevéssel rá Bíró Attila is időt kér. Vége az első negyednek.

Második negyed

Bujka zúzza az újabb negyed első gólját is. Aztán Keszthelyi Rita talál a rövid felsőbe közelről. Újabb gólt dobnak fórból a japánok, Arima nem tud kinek passzolni, ezért egyszerűen bedobja a kapuba. Czigány Dóra gyorsan válaszol, 7-2. Az újabb japán előnynél Gangl Edina véd szépen. Bujkával nem bírnak, nyolcból négyet ő dobott eddig a hazaiaknál. Antal Dóra is betalál, látványos gól egy hosszú indítás után a bal szélről, 9-2. Bujka elképesztő gólt lő, nyolc méterről csavar a kapuba, nyakán egy védővel. Jamamoto is dupláz, 10-3. Hibák csúsznak a játékba mindkét oldalon, mígnem Tóth Ildikó egy szép góllal véget nem vet a rossz sorozatnak. Ez a negyed is időkérésekkel fejeződik be, Bíró kapitány “az egyes kettes zárást” kéri a lányaitól. Egy gyönyörűen kijátszott akció végi gól (Gurisatti Gréta) zárja magyar részről a szakaszt, Kazama pedig távolról felel erre, 12-4.

Harmadik negyed

Újabb könnyed labdaszerzés a ráúszásnál. A japánok kijönnek szorosra, majd egy gyors indítás után gólt is dob Arima (12-5). Antal Dóra szerzi a negyed első magyar gólját, Szilágyi remek passzt adott neki. Kasó Orsolya megtalálta a japán kontrák ellenszerét, kiront a kapuból, így oda a támadás. A túloldalon Keszthelyi ejt egy szép gólt, kisvártatva Tóth Ildikó is betalál centerből, 15-5. Kasó nagyot véd, Keszthelyi kapufát dob. Jamamoto a japánok Bujkája: a csapata góljainak felét szerezte (6/3). Gurisatti szinte a semmiből, a víz alól felbukkanva talál be, meglepően sok a centergól. Szücs Gabriella kapufát dob, nyomban utána Arima is. Keszthelyi aztán olyan gólt csavar, ami a férfi mezőnyben is megállná a helyét. Bíró Attila ezt a szakaszt is időkéréssel zárja, csak egy “sima mezei négyes ötös zárást” kér. Tökéletes edzőmeccs.

Negyedik negyed

A ráúszásnál most sincs gond, ám az első gólt Jamamoto szerzi, négy lövésből négyszer talált be. Bujkát kiszórják, Inaba pedig fórból a bal felsőbe talál, 17-8. És Bujka kiharcolja az első magyar emberelőnyt a meccsen, Keszthelyi pedig két másodperc után kihasználja ezt. Tóth Ildikó töri meg a gólcsendet, de most a fő érdem alighanem a parádés indítást adó Csabai Dóráé. Arima megint tízre csökkenti a különbséget (19-9). Kétszer is a léc csattan nagyot, utána kivédekezik a csapatok az akciókat. Keszthelyi kitartóan faragja a lécet, Arima viszont szép gólt lő a jobb fölsőbe. Keszthelyi harmadszor zsinórban a lécre ejt, Tóth Ildikó érkezik, és rutinból a kapuba tolja a labdát. Ezt a negyedet is Bíró időkérése zárja, most egy támadásvariációt kér a csapattól. Keszthelyit kiállítják, a japánok időt kérnek, Inaba ki is használja a lehetőséget, 20-11 a vége, zúg a Szép volt csajok!

Előzmények

Már vonulnak be a csapatok, a hangulat kiváló. A két csapat eddig egyetlen vb-meccsen találkozott, akkor Magyarország 9-3-ra győzött.

Az igen méltóságteljes japán himnusz után következik a magyar, a játékosok elszánt arccal hallgatják.

A japánok eddig három vébén szerepeltek, két 11. hely mellé egy 15. hely jutott nekik.