Vizes vb hírek

Akiben még nem tudatosult: eltűnik a Városligeti-tó egy része

A főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma nyáron átalakul. Ideiglenesen. A vízfelület bő harmada, és a csónakázás is megszűnik, a tó eredeti funkcióját tekintve használhatatlan lesz.

Az ok, amiért Heinrich Nebbien műkertész bő kétszáz éve megálmodott népkertje átalakul: a Városligeti-tavon, a műjégpálya területén rendezik meg a 17. FINA Világbajnokság és az azt követő 17. FINA Masters Világbajnokság szinkronúszó-versenyeit.

Elég nagyívű terv ebben középkor végére emlékeztető kulturális környezetben, annyi szent, mi több, a vizes-világbajnokságok történetében először természetes környezetben bonyolítják majd le a versenyeket.

Ami biztos, a kamerák szeretni fogják a csodálatos panorámát.

A medence

A szinkronúszó medencék technológiáját tekintve – mind a verseny-, mind a bemelegítő-medence – egyedülállónak számítanak majd, előregyártott mobilis vasbeton-lemezek alkotják majd az alapjaikat, amelyeket acélból készült “rudak” tartanak össze.

Forrás: fina-budapest2017.com

A medence oldalfalait pedig szintén rozsdamentes acéltáblák alkotják. Miután ez az alap rögzült, a medence vízzáróságát biztosító műanyagot terítik majd le és hegesztik össze a szakemberek. A medence gépészete egy általános medence gépészetével megegyezik, a felfűtése gázkazánnal történik.

A szinkronúszás versenyeihez 3 méter mély medencére van szükség.

Úgyhogy aki nyáron csónakázást tervezett, az rögzítse jól, ez nem fog menni csak tavasszal és a nyárutón.

Ugyanis a tavon felépített, a világbajnokság szinkronúszó-versenyeinek helyszínt adó ideiglenes műúszó-medencék és lelátók 2017. július 14. és augusztus 14. között működnek majd – ez idő alatt, továbbá az építés és a bontás időszakában „csökkentik” majd a nyáron csónakázótóként funkcionáló felszín méretét.

Az ideiglenes medencék és lelátók, a betonburkolattal bíró tó területén üzemelnek majd. Ez azért remek hír, mert aki aggódni kezdett volna a fákért, a bokrokért az megnyugodhat; a zöldfelületi arányok nem változnak, az építési munkálatok miatt nincs szükség fák kivágására, maximum “kalodázásra”.

Természetesen a Masters -világbajnokság végeztével a szervezők mindent az eredeti funkciójának megfelelően visszaállítanak.

A Budapest2017 közleménye szerint a világ negyedik legnagyobb sporteseményének megrendezése komoly költségvetési bevételt és népszerűség-emelkedést jelent Magyarország és Budapest számára, az érintett nyári hónapokban. A turizmus további lendületet kap, ráadásul az egészséges életmód és a sport fontossága ismét középpontba kerül.

Olvasói sztorik