Vizes vb hírek

Vizes vb: a férfi pólósok összekerültek az olimpiai bronzérmessel, könnyű csoportban a nők

Pénteken kisorsolták, hogy a nyári, budapesti világbajnokságon kivel játszik női, illetve a férfi vízilabda-válogatott a csoportban.

Február elején az amerikai kontinens kvalifikációs tornája után vált véglegessé a 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornáinak mezőnye. Mind a nők, mind pedig a férfiak esetében a kétszer 16 válogatott vesz részt a július 17-29. között zajló tornán. A csapatokat előzetesen négy darab négy fős csoportba osztották.

A férfiak kalapjai:

  1. Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró
  2. Egyesült Államok, Magyarország, Brazília, Görögország
  3. Kanada, Spanyolország, Oroszország, Ausztrália
  4. Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Franciaország

A nők kalapjai:

  1. Egyesült Államok, Olaszország, Oroszország, Magyarország
  2. Spanyolország, Ausztrália, Kanada, Hollandia
  3. Brazília, Görögország, Franciaország, Új-Zéland
  4. Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Kína

A sorsolást pénteken, 12 órától tartották a Lánchíd pesti oldalán, a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelben. A ceremóniát a FINA Vízilabda Technikai Bizottságának vezetője, Gianni Lonzi, illetve a FINA Büró tagja, Dimitris Diathesopoulos vezette, de mellettük szerepet vállalt dr. Szívós István, az 1973-ban, Belgrádban aranyérmes férfiválogatott tagja, Madaras Norbert, a magyar vízilabdasport egyetlen kétszeres férfivilágbajnoka, valamint két világbajnok női pólósunk, Szalkay Orsolya és Drávucz Rita is. De besegített a sorsolás a többi közt olimpia, világ- és Európa-bajnok úszónk, Gyurta Dániel, valamint Eb-bronzérmes műugrónk, Kormos Villő is.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) nemrég kinevezett elnöke az első sorból követte az eseményeket.

Így azt is, hogy beszédet mondott Gyárfás Tamás, aki a FINA alelnökeként volt jelen. Rövid felszólalásában sok sikert kívánt a szervezőknek. Rajta kívül Szabó Tünde, sportért felelős sportállamtitkár és a Büró-tag Diathesopoulos mondott beszédet, utóbbi nagyon dicsérte a budapesti létesítményeket és a várost is.

A felvezetés után a női csoportokat sorsolták ki először. A negyedik kalappal kezdtek, majd fokozatosan haladtunk tovább a legerősebb csapatok felé. A magyarok az első kalapból várhatták az ellenfeleket,

a C csoportba került a magyar válogatott, ahol Japán, Hollandia és Franciaország lesz majd az ellenfél.

Bíró Attila szövetségi kapitány gyors értékelésében azt mondta, ebben a csoportban senkitől sem kell tartania a magyar csapatnak.

NŐK

Acsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Ccsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Bcsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Dcsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P

A női vb-csoportok után a férfiak következtek, a magyarok a második kalapból várták a sorsolást, azaz egy erős ellenfelet biztos volt, hogy kapni fogunk. Gyurta Dániel és Drávucz Rita segédkeztek, amikor a magyar csapatot kihúzták, a mieink

a B csoportba kerültek, ahol Franciaországot, Ausztráliát és az első kalapból az olimpiai bronzérmes Olaszországot kaptuk. Az ausztrálok ellen kezdünk majd.

Märcz Tamás a színpadon azt mondta, nem egyszerű a csoportunk, de egyik sem az. Amikor a célokról kérdezték, azt mondta, hazai pályán nem is lehet más a cél, mint a lehető legjobb eredmény elérése, de ez napjaink vízlabdájában nem könnyű, mert kiegyenlített a mezőny.

A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten.

FÉRFIAK

Acsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Ccsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Bcsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Dcsoport
Győzelem Gy
Döntetlen D
Vereség V
Pontszám P
Olvasói sztorik