Vizes vb hírek
Budapest, 2017. február 21.
A nyári vizes világbajnokság központi létesítménye, amelyet Duna Arénának kereszteltek el, 2017. február 21-én. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentõségû budapesti beruházásokért felelõs kormánybiztos ezen a napon bejelentette, hogy a szerzõdésben vállalt határidõ elõtt és költségkereten belül elkészült a létesítmény. Július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg a világbajnokságot.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Veszélybe került a vizes-vb megrendezése?

24.hu
24.hu

2017. 04. 14. 09:43

Korábban a témában:

A nagy kapkodásnak nyögés a vége, úgy látszik. Felépült ez a pazar vizes sportkomplexum, uszoda a vizes-világbajnokságra amit még február végén átadtakHosszú Katinka és úszóklubja már be is költözött, mint ahogyan egy ideiglenes medencébe Darnyi Tamás úszóiskolája is, aztán két napja kiderült, mégsem adták át.

Borsa Miklós, a Bp2017 sajtószóvivője ezt azzal magyarázta, hogy a hivatalos szakzsargon szerint csak „terheléses próbaüzem” zajlik épp, ami bevett szokás, mert így kiderülnek az esetleges hibák.

Kérdés, miért nevezték átadónak a februári eseményt, kiváltképp, hogy azt is Népszava kiderítette, momentán még üzemeltetője sincs az uszodának.

Hihetetlennek tűnik de igaz: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. három hétre, a világbajnokság idejére írt ki a Duna Aréna üzemeltetésére pályázat!
Egyelőre nem talált üzemeltetőt.

A lap azt írja, ha nem oldódik meg a helyzet, akkor nem lehet megrendezni a világbajnokságot. Üzemeltető nincs, káosz van.

A Közbeszerzési Értesítő szerint azért volt sikertelen a pályáztatás, mert túl sokat kértek a jelentkezők az üzemeltetési feladatok ellátásáért.

Muszbek Mihály szakközgazdász úgy értékelte a helyzetet, hogy

nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen ilyen feladatot senki sem vállal el három hétre, ezen csak bukni lehet.

Az uszoda üzemeltetése rendkívül összetett feladat – lásd lent a keretesben a pályázati kiírást -, amit csak olyan cég tud megfelelő színvonalon ellátni, amelyik jelentős gyakorlattal rendelkezik e téren. Kiváltképp egy vizes-világbajnokság alatt, amikor a világ összes valamire való médiuma a helyszínen lesz és nagyító alatt figyeli az eseményt.

Csak három hétre elvállalni egy ekkora horderejű feladatot még jelentősen túlárazva is hatalmas kockázat, kifejezett szívás. 

A szakember azt mondja, végképp érthetetlen, miért három hónappal a vb előtt kezdenek el üzemeltetőt keresni, ahogy az is a káoszra utal, miért szerepel a pályázati kiírásban az őrzés-védelemmel kapcsolatos biztonsági feladatok ellátása, amikor azt a kormány közeli Valton-Sec Kft. nyerte el közel 250 millió forintért.

Ami biztos: üzemeltető nélkül nem tud működni egy uszoda. Feltételezem, az már eldőlt, hogy a világbajnokság után ki üzemelteti a Duna Arénát, ki dönt például arról, hogy melyik úszóiskola, mikor használhatja a vízfelületet. Viszont a világbajnokság egészen más kihívást jelent, amit ezek szerint nem vállalt a későbbi üzemeltető. Ennek azonban nem három hónappal a vb előtt kell kiderülnie, mert most már nem lesz más, mint kapkodás

– fogalmazott Muszbek Mihály.

A 24.hu értesülése szerint eredendően a Budapesti Gyógyfürdők Zrt. lett kijelölve a feladatra, de ők nem vállalták. Ezért bizonyos feladatokat a Bp2017 Zrt. lát el jelenleg – ők írták ki a őrzés-védés pályázatot is -, illetve az Nemzeti Sportközpontok részéről a többek közt a Nemzeti Sportuszoda, és a Komjádi Béla Sportuszoda üzemeltetéséért felelős főigazgató Dala Tamás és helyettese Nagy Tímea is áttette már a székhelyét a Duna Arénába.

Jelen pillanatban ez a “tandem” viszi a napi szintű üzemeltetési feladatokat, mert ha nem csinálná meg senki, úgy tényleg veszélybe kerülne a vb. Meglehet, továbbra, a vb ideje alatt is ők végzik majd a munka javát, de ettől még az üzemeltetést a szóban forgó három hétre, pár tízmillió forintért, papíron valaki megkapja pártfeladatként…

Milyen feladatai vannak a vb ideje alatt az üzemeltetőnek?

A Vagyonkezelő az alábbi feladatok végrehajtását várja el a Duna Aréna üzemeltetőjétől a vizes világbajnokság alatt:

 • Műszaki üzemeltetés;
 • Takarítási szolgáltatás (napi, heti és nagytakarítási feladatok, nappali/ügyeletes és éjszakai, illetve helyiségek szerinti bontásban);
 • Gondnoki tevékenység ellátása;
 • Recepció, portaszolgálat;
 • Uszoda és Úszómesteri feladatok, medence felügyelet;
 • Egészségügyi szolgáltatások;
 • Kertészeti feladatok;
 • Szemétszállítás;
 • Biztonság, őrzés-védelem;
 • Szabályzatok, utasítások, folyamatszabályozások készítése;
 • Tűz-, munka-, és környezetvédelmi feladatok ellátása;
 • Hatósági kapcsolattartás, felülvizsgálatok, adatszolgáltatás,

továbbá a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet és a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendeletben meghatározott üzemeltetési feladatok ellátása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.